Store energigevinster å hente i eksisterende bygg

Mange nye bygg realiseres hvert år i Norge, men den store andelen bygningsmasse er allerede bygget, og det er her de alle største energieffektiviseringsgevinstene ligger.

Det er enorme tiltak som kan gjennomføres i både boliger og næringsbygg som er satt opp på de siste tiårene. Tenk på energitapene som finnes i bygg satt opp på 60-, 70- og 80-tallet.

Det er viktig å følge utviklingen og stadig sette krav til nye bygg som skal realiseres. Vi skal hele tiden jobbe for å bli bedre. Men vi må ikke se oss blinde på det nye og glemme det gamle. De fleste av oss bor og arbeider tross alt i bygninger som allerede er realisert, og de fleste av disse skal stå i mange år fremover. Dermed vil man ha store effekter av å se på en energirehabilitering og optimalisering av disse.

Selv ved kun mindre tiltak med beskjedne økonomiske løft vil det være mye å spare. Ved større ombygginger skal det ikke være noe problem å gjøre et hus fra 70-tallet til å bli et lavenergibygg.

Men med de energiprisene vi har i Norge om dagen, er ikke de økonomiske gevinstene store nok for de fleste av oss. Vi sparer ofte ikke nok på mindre strømforbruk i forhold til investeringen som blir gjort ved en større ombygging. Men det er klart at komfortbehovet i Norge er stort. Vi liker å ha det godt. Det skal være stabilt varmt om vinteren og svalt på varme sommerdager. Dette er et argument som kan brukes, også for å spare miljøet. Her er det mange leverandører som kan se på mulighetene., noe også enkelte allerede har gjort. Man skal selvsagt heller ikke undervurdere nordmenns miljøvalg – vi vil i økende grad se en gevinst i å tenke på miljø isolert sett, uten de store økonomiske vinningene.

Det er derfor positivt at Enova har justert sine søknadsprosesser for å kunne motta støtte til energioppgraderinger. Enova har innført en mer forutsigbar søkeprosess som skal få flere byggeiere til å oppgradere til høyere energiklasser. Denne endringen ble innført i fjor, og man har allerede sett effekten av dette. Dette er viktig. Enova har gjennom flere år hatt store økonomiske støtteprogrammer, men mange har opplevd disse som lite tilgjengelige på grunn av kompliserte søknadsprosesser. Det er helt sikkert enda flere forenklinger som kan gjøres, men man er på riktig vei.

Når regjeringen åpner opp for ENØK-fradrag, og eventuelt ROT-fradrag, vil dette markedet åpenbart skyte i været. Det er helt klart mange som nå sitter på gjerdet og venter på disse nye incentivene.