Sven Christian Ulvatne

Heia Isachsen!!!

Isachsen Gruppen satser fire millioner kroner på å bygge et eget senter for lærlinger. Dette var gladmeldingen Drammens Tidende kunne meddele Drammens Tidende og norsk byggenæring sist uke.

Sven Chr Ulvatne

Adm dir Backe Entreprenør Holding AS

Dette er definitivt en gladnyhet, men samtidig et stikk til en næring som sliter med rekrutteringen. For n´te år på rad går søknadsmengden til byggutdanningen ned. Fra året 2006 med nesten 6000 søkere er vi i 2014 nede på så lave nivåer (3401 søkere til VG1) at undertegnede sannsynligvis ikke kjenner noen som har vært med på maken. Og som nyutdannet sivilingeniør i 1986 jeg har vært med på mange, mange lavkonjunkturer (og ditto hurra-meg-rundt tider også, må vite).

Hva gjør et av verdens eldste yrker – jada, jeg vet hva det eldste er, men her snakker vi snekker og Jesus, må vite - så lite interessant i 2014? Hvorfor vil dagens unge ikke bidra til nasjonsbyggingen i Norge? I rusen over at Norge nettopp har fylt 200 år – i hvert fall vår grunnlov - er det snakket side opp og side ned om de som bygget nasjonen. Men hvem bygget Norge egentlig? Hvem gjorde det i bokstavelig forstand; støpte grunnmurene, reiste byggene, strakte broene og boret tunnelene? Joda, det gjorde VÅRE ansatte, byggenæringens velkvalifiserte, utdannede og dyktige fagfolk. Men hvorfor får vi ikke flere til å søke hos oss?

BackeGruppens 12 datterselskaper har i dag nesten 60 lærlinger, hvilket utgjør over 10% av våre fagarbeidere. EBAs medlemsbedrifter har til sammen litt over 1.000 læringer totalt sett, dvs at BackeGruppen har nesten 6% av alle EBA-lærlinger. Gitt vår størrelse burde vi hatt langt færre lærlinger. Nei vent litt, jeg vil omformulere siste setning: Gitt vår størrelse, burde alle de andre hatt langt FLERE. Og jeg vil gjerne minne mine EBA-kolleger på vårt mål om minst 5% lærlinger, vi er ikke der enda!

Og her ligger årsak nummer en: Hvis VI vil være med på å bygge fremtidens byggenæring, må VI sørge for å støtte mer opp rundt de som ønsker å lære seg vårt fag. Det er ikke nok å snakke om at rekruteringen er synkende, hvis vi som utgjør byggenæringen faktisk ikke selv vil satse på morgendagens unge. Dette blir derfor min oppfordring nummer en til kolleger i bransjen, om dere er medlemmer i EBA eller ikke: Våg å satse som Isachsen, vår å satse på at vi har en fremtid, vår å satse på at dagens unge har en fremtid i vår næring! Og da må VI ta enn flere unge lærlinger. Og hvis noen måtte lure på hvem VI er , ja så er det DEG og MEG, ikke ALLE DE ANDRE!

Vår næring bygger Norge, dette betyr at vi bør ha gode forutsetninger for å utvikle oss i verdens beste og rikeste land. Men vi trenger rammebetingelser som bygger opp rundt våre strukturer og ulike vilkår og sesongsvingninger. Vi trenger ikke minst en forutsigbarhet i myndighetens håndtering av en av Norges største næringer, en av de viktigste og en av de som betyr mest for sysselsettingen i kongeriket.

Og her er muligens årsak nummer to: Fra 1 januar 2014 ble arbeidsgivers lønnsplikt hevet fra 10 til 20 dager. Vi i byggenæringen ropte ”Varsko Her!” men myndighetene hørte visst ”Ulv! Ulv!”. Regjering og Storting hørte ikke på vårt øre, og mente visstnok at nye permitteringsregler ville føre til at våre bedrifter ansatte flere. Hallo? Nå har virkeligheten innhentet oss, og hver uke leser vi om bedrifter som sier opp i stedet for å permittere, som nedskalerer virksomheten og som til og med legger ned avdelinger eller bedrifter som følge av dette.

Erna: Ta til vett hør på oss som kjenner dette på kroppen og reverser permitteringsordninger. NÅ! Ellers risikerer vi å outsource de som VIRKELIG kan kalles nasjonsbyggerne i Norge. Bruk jubileumsåret 2014 til å sørge for at de neste 100 år blir en tid hvor Norge blir bygget videre, med norsk fagkompetanse og norsk yrkesstolthet.

Og mens vi venter på Erna, jeg tar av meg hatten for Isachsen!!! HURRA! HURRA! HURRA!