Ministerbesøk på byggeplass

Kruse Smith rehabiliterer og energieffektiviserer Stjernehus borettslag i Kristiansand. Fredag fikk prosjektet besøk av Klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Kruse Smiths avdeling for byggfornyelse i Kristiansand har opparbeidet seg solid erfaring innen rehabilitering og energieffektivisering av borettslag. I disse dager er det Stjernehus Borettslag i Kobberveien som transformeres fra «Norges kaldeste borettslag» til et bygg som oppfyller kravene til lavenergihus klasse 1 og energimerke B.

Oppgraderingen av det 11 etasjer høye borettslaget er også et pilotprosjekt i «Framtidens Bygg». I pilotprosjektene er det fokus på energieffektive bygg, nye energiløsninger og redusert klimaavtrykk. Målsettingen er å redusere klimagassutslippene med 50% i forhold til dagens praksis.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft overrakk under sitt besøk Framtidens Bygg sitt segl, som skal festes på bygget. Ministeren ga både beboere, Sørlandets Boligbyggerlag, Fremtidens Byer og de utførende velfortjent skryt.

- Skal vi nå klimamålene, må vi ha mer energieffektive bygg. Og ikke bare nybygg. 90 prosent av boligmassen vi skal leve med i 2020 er allerede bygget. Det krever mindre energi å renovere eldre hus enn å bygge nytt passivhus sa ministeren i talen hun holdt.

Energi- og miljøleder i Kruse Smith, Olav Rønningen, understreker også behovet for å satse på energieffektivisering.

- Det stilles strenge energikrav til nybygg og det forventes at energikravene i strammes ytterligere til i løpet av de neste årene. Det tar imidlertid mange år før nytt regelverk får vesentlig effekt på energibruken da tilveksten av byggeareal ligger på ca. 1 % i året. Det er i den bestående bygningsmassen at man kan få utrettet mest med hensyn til å spare energi og redusere utslipp. Å erstatte fossile brensler til oppvarming med fornybar energi og å energieffektivisere slik som vi gjør her er et svært effektivt miljøtiltak.

For Stjernehus borettslag viser beregninger at det årlige energiforbruket kan reduseres fra ca. 300 kWh/m2/år til under 100 kWh/m2/år.

- Dette oppnår vi med å etterisolere tak, vegger og gulv, minimalisere kuldebroer, skifte vinduer og dører, sikre en skikkelig vindtetting og montere balansert ventilasjon med god varmegjenvinning forklarte prosjektleder Øyvind Jensen som også understreket ovenfor ministeren at energirehabilitering er noe Kruse Smith satser tungt på.

Det ligger et veldig stort energi- og miljøpotensiale i den eksisterende bygningsmassen. Utfordringen er å utløse potensialet da kostnadsnivået naturlig nok er avgjørende for beboerne.

- Sammen med styret i borettslaget og Sørlandets Boligbyggerlag ble det gjort en grundig jobb i forkant for å finne løsninger som sikret at energimålene i prosjektet kunne nås uten at kostnadene ble for høye sier Frank Eikeland som leder byggfornyelsesavdelingen i Kristiansand.

- Sammen med enkle og forutsigbare støtte- og tilskuddsordninger tror vi flere borettslag vil velge å investere i energitiltak – både for å redusere driftskostnader og ikke minst for å få et bedre inneklima og økt bokomfort.

Etter besøket på Stjernehus borettslag reiste ministeren videre to andre bygg som Kruse Smith også har vært involvert i - nemlig Grønt Senter på Odderøya og deretter en markering av ombyggingen av Rådhuskvartalet.

– Artig at vi får fokus på vårt prosjekt. Vi ser fram til at våre boliger blir miljøvennlige boliger med lavenergistandard, sier styreleder Sven Arild Bransdal som har bodd i Stjernehus Borettslag i 9 år.