Meklingen fortsetter på overtid

Meklingen i offentlig sektor fortsetter på overtid etter at fristen gikk ut ved midnatt. 30.000 er streikeklare om partene ikke blir enige.

– Det skjer noe hele tiden, vi arbeider kontinuerlig med forskjellige spørsmål og det skjer forbedringer hele tiden, sa Dalseide da han orienterte mediene klokken 23 søndag kveld.

Han mekler i statsoppgjøret hvor partene er de fire hovedorganisasjonene YS Stat, Unio Stat, Akademikerne Stat og LO Stat. Personaldirektør Merethe Foss leder forhandlingene på vegne av motparten som er Staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

På overtid

På spørsmål om partene nærmer seg en løsning, svarer han at partene er kommet nærmere enn da de begynte meklingen den 12. mai.

– Men det er ennå mye arbeid igjen, og vi vet ikke hvor fort det går og heller ikke med sikkerhet om det vil føre fram, sier Dalseide.

Han legger til at det er vanskelig å si noe om hvor langt partene er unna en forhandlingsløsning.

– Det beror på om vi kan få til ytterligere bevegelse og hvor fort det eventuelt går.

Ingen skisse ennå

Over 10.000 ansatte i statlig sektor går ut i streik ved arbeidstidens start mandag morgen dersom det ikke blir enighet.

Riksmekleren sier videre at det heller ikke er grunnlag for å starte på en skisse til løsning.

– For øyeblikket er det ikke grunnlag for å legge fram noe fra min side, vi må samle litt mer fragment for å kunne gjøre det, sier Dalseide.

Han beskriver klimaet i forhandlingsrommet som godt, og sier at det er vilje til bevegelse hos partene.

– Ja, det er klart at vi har ryddet unna en del ting i løpet av disse dagene og det har vært bevegelse i standpunkt i løpet av dagen, så det er et uttrykk for at det er vilje og evne til det.

30.000 kan gå ut i streik

Lønnsforhandlingene i offentlig sektor foregår på tre tariffområder. Disse er statlig, kommunalt (KS) og Oslo kommune.

Dersom ikke forhandlingene fører fram hos noen av partene i oppgjøret i offentlig sektor kan rundt 30.000 ansatte i stat og kommune bli tatt ut i streik. Noen av dem først tirsdag ettersom partene i Oslo-meklingen har tatt meklingspause fram til mandag formiddag klokka 10.

En streik i Oslo kan dermed tidligst tre i kraft fra arbeidstidens begynnelse tirsdag, opplyser Riksmeklerens kontor til NTB.

3,3 prosent

Søndag kveld skrev Aftenposten at staten og kommunene etter det avisen erfarer tilbyr en lønnsøkning på nivå med frontfagene, altså 3,3 prosent. Det kan gjøre meklingen vanskeligere, ettersom hovedorganisasjonenes lønnskrav ved forhandlingsbruddet lå på 3,8 prosent.

Til sammen er om lag en halv million ansatte i staten, kommunene og fylkene omfattet av oppgjøret i offentlig sektor. (©NTB)