Skisse lagt fram i kommuneoppgjøret

Mekler Reidun Wallevik i KS-oppgjøret la tidlig natt til mandag fram en skisse til løsning for partene.

– Jeg har lagt fram en skisse, som partene nå vurderer. Og det vil selvfølgelig ta noe tid før jeg får tilbakemelding, men det er det som jeg kan si nå, sa Reidun Wallevik til pressen klokka kvart på ett natt til mandag.

At mekleren har lagt fram et skriftlig forslag til løsning, betyr at hun antar at det er et forslag som begge parter vil kunne akseptere.

– Godt arbeid

Hun vil ikke si noe mer om hva som er grunnlaget for skissen. Men dette betyr at KS-oppgjøret tilsynelatende ligger foran oppgjøret i staten, til tross for at det tradisjonelt er staten som kommer til en løsning først. I staten var det klokken 1 ennå ikke lagt fram en skisse.

– Det ser sånn ut nå. Jeg vil si at partene har gjort et godt arbeid før vi egentlig begynte å mekle for fullt nå, så jeg vil berømme partene for det arbeidet de har gjort, så får vi se hvordan det går, sier Wallevik.

Hun har ikke gitt noe eksakt tidspunkt for når partene må si om de godtar skissen til løsning.

– Jeg vil ikke stresse partene på hvor lang tid de skal bruke, de får bruke den tiden som de mener er nødvendig.

Streik rammer bredt

Dersom en eller begge parter avviser forslaget fra mekleren, blir det streik. Da vil totalt 17.100 ansatte i kommunene i landet, unntatt Oslo kommune, gå ut i streik dersom partene ikke godtar avtalen. Det vil blant annet ramme både skoler, barnehager og sykehjem rundt om i landet.

Partene i KS-oppgjøret er LO Kommune, Unio kommune, YS kommune og Akademikerne kommune. Motparten er KS som forhandler på vegne av kommunene, unntatt Oslo kommune. (©NTB)