<p>Det var helikopterfirmaet Heliscan fra Frosta som fraktet stillaser og byggemateriell ut til Munkholmen fra Nyhamna i Trondheim. (Alle foto: Arne Sellæg)</p>

Luftveien til Munkholmen (bildekarusell)

Vanligvis kommer man sjøveien når man skal til historiske Munkholmen utenfor Trondheim. Fredag brukte man helikopter. Ikke for å frakte folk, men for å frakte stillas og nødvendig materialer for å reparere skadene etter vinterens orkaner.

To store orkaner rett før jul i fjor gjorde stor skade i Midt-Norge. De verste ødeleggelser i Trondheimsområdet var det orkanen «Ivar» som stod bak selv om den var på besøk bare noen få timer en fredagskveld i desember. På den historiske bygningen på Munkholmen fjernet «Ivar» mye av takbekledningen. Et par skikkelige vindkast senere på vinteren tok med seg resten. Nå er arbeidet i gang for å sikre at det ikke skal skje på nytt. Taket på den karakteristiske runde bygningen skal dekkes med armert takmembran som skal boltes fast i selve takkonstruksjonen som ikke ble skadd i de ulike stormkastene.

Det er Stjørdals-firmaet MT-Byggteknikk AS som har kontrakten med Statsbygg om å reparere taket på Munkholmen. Takspesialisten Protan Tak skal legge selve taket, mens Trondheimsfirmaet Stillcom skal sørge for at stillasene er på plass. Fredag var oppdraget å få alt utstyret på plass ute på holmen.

- Vi hadde enten valget mellom å leie båt og frakte hele utstyret ut til Munkholmen, eller bruke helikopter. Det første ville ha tatt oss flere dager. Nå fikk vi alt utstyret på plass i løpet av noen få timer, forteller Morten Berg i Stillcom.

Det var helikopterfirmaet Heliscan fra Frosta som fraktet stillaser og byggemateriell ut til Munkholmen fra Nyhamna i Trondheim. 25 tonn utstyr ble fraktet den korte veien ut til holmen. Helikopteret måtte ta turen nærmere 30 ganger, men så tok det bare noen få minutter for hvert hiv.

Over helgen starter arbeidet med å montere stillasene i det runde bygget. Riksantikvaren har vurdert oppdraget og har satt som eneste spesielle krav at det ikke skal lages hull i den gamle steinmuren i forbindelse med feste av stillasene. Oppdraget er likevel ikke mer komplisert enn at Berg mener dette skal gå greit.

Selve takarbeidene vil ta til i begynnelsen av juni. Ettersom hele taket på den gamle steinbygningen er av relativ ny dato, er det ikke satt spesielle krav til takbekledningen enn at den heretter skal tåle fremtidens stormer.