Lite verdifull produktivitetsoversikt

Det er nærmest en vedtatt sannhet at produktiviteten i byggenæringen langsomt har gått nedover de siste 10-15 årene, mens den har steget i andre næringer. Men stemmer virkelig dette? Et problemnotat utarbeidet av SINTEF med flere sier at produktivitetstallene fra SSB, som legges til grunn de fleste steder for å beskrive produktiviteten i byggenæringen, må brukes med stor varsomhet.

Det er nemlig store svakheter med SSBs tall, og de gir et helt feilaktig inntrykk av totalbildet. BNL-sjef Jon Sandnes tar opp denne viktige problemstillingen i sin gjestekommentar på bygg.no.

Oversikten fra SSB har for eksempel ikke med tall fra andre enn utførende sektor. Det betyr at store deler av næringen holdes utenfor, og man kan følgelig ikke si hvordan effektiviteten er for hele verdikjeden, med arkitekter, rådgivere, byggevareprodusenter, den industrialiserte delen av næringen, hvor prefabrikkerte løsninger inngår, og så videre. Man får dermed kun fragmentere deler av en kompleks helhet, og som en oversikt over hele næringen er SSBs tall lite verdifulle. Tallene kan da hverken brukes til å konkludere om nåsituasjonen eller måle effektiviteten av forbedringsarbeider.

SSBs tall tar heller ikke høyde for at det de senere årene er kommet en rekke krav om bedre kvalitet, miljøtiltak og så videre. Dette blir ikke fanget opp i produktivitetstallene.

I problemnotatet heter det at det også er utfordrende å sammenligne produktivitetstall og prestasjonsmålinger på tvers av prosjekter, bedrifter og bransjer som følge av ulike rammebetingelser og kvalitetskrav fra prosjekt til prosjekt.

Erfaringer tilsier også at det foregår en rekke forbedringsprosjekter ute i næringen som på andre måter er vanskelig å måle. Man ser konkrete effekter ute på byggeplassen, med utvikling av smarte løsninger, men dette vises ikke igjen i tallene på en god nok måte.

Vi tror ikke det er slik at produktiviteten i næringen har gått motsatt av hva SSBs tall viser; næringen har et stort forbedringspotensial. Men tallene forteller langt fra hele sannheten, og kan derfor ikke brukes som de har blitt gjort frem til nå. Nye måleparametere må til. Vi er enig med Jon Sandnes som sier at det er behov for et nytt system for måling av produktivitet i næringen. Både BNL og problemnotatet påpeker at slike oversikter må inkludere hele næringen og ikke minst ta høyde for kvalitetsforbedringene.

Byggenæringen er klar over at forbedringer må til, men vi må vite hvor vi skal sette inn tiltakene, og vi må kunne måle effekten av tiltakene som blir gjennomført.

Derfor er det positivt at det er satt i gang et arbeid for å se på denne problemstillingen. Hele næringen ser frem til å se hvordan dette arbeidet skrider frem. Dermed kan vi kanskje også få en slutt på bruken av SSBs tall for å vise utviklingen for en hel byggenæring. Om vi får nye parametere på plass kan vi måle nåsituasjonen, og vi får et nytt utgangspunkt. Med nye målemetoder som favner både bredere og bedre, vil vi også få en god mulighet til å vise hvordan forbedringsarbeidet går.