Boligprodusentene: - Styrk Husbanken

Boligprodusentenes Forening kom denne uka med sitt innspill til revidert nasjonalbudsjett, og budskapet var klart; legg til rette for høyere boligbygging ved å styrke Husbanken.

Tall Boligprodusentenes Forening har innhentet, og presentert tidligere, viser at det ble igangsatt 30 prosent færre boliger og solgt 25 prosent færre boliger i april 2014 enn i april 2013. Hittil i år ligger salget 23 prosent bak fjoråret.

« Det ble bygget ca. 28 000 boliger i 2013. Vi er dermed fortsatt langt unna boligbehovet på drøye 38 000 boligenheter som må bygges årlig for å holde tritt med befolkningsveksten. Vi må bygge flere boliger for å unngå økt klasseskille, og for å hindre at unge og svake grupper faller utenfor boligmarkedet. Stabil og tilstrekkelig boligforsyning må være et overordnet mål, og dette må Stortinget og regjeringen ta ansvar for», skriver de i innspillet til Stortingets finanskomité.

Samtidig understreker de at Husbanken er en av nøklene for å få opp boligbyggingen, og at deres fiansielle muskler må styrkes.

«Tall fra Husbanken viser at de i løpet av årets første 4 måneder har mottatt søknader om Husbankstøtte for 16, 4 mrd kroner. Mens de bare har gitt tilsagn for 3,8 mrd kroner. Dette viser at det er et enormt behov for økning av Husbankrammen, samtidig som Husbanken, gjennom ny saksbehandlingspraksis, posjonerer ut støtten gjennom hele året. Vi kan risikere at mange prosjekter blir lagt i skuffen på grunn av manglende finansiering», skriver Boligprodusentene.

De mener også at de nye retningslinjene for Startlånsordningen er forvirrende, og henger ikke sammen med regjeringens ønske om forenkling.

Boligprodusentene kommer med tre konkrete Husbank-forslag:

* Husbankens rammer for utlån må økes med 5 mrd - til 25 mrd. kroner i 2014.

* Startlånsordningen må styrkes og utvides, ikke begrenses.

* Husbanken må ikke reduseres til bare å bli et boligsosialt virkemiddel.

I likhet med mange andre bransjeorganisasjoner er også Boligprodusentene skuffet over at regjeringen ikke reverserer permitteringsreglene.

«Det blir hevdet at en god permitteringsordning medfører innlåsing av arbeidskraft, som ellers kunne være disponibel på arbeidsmarkedet. Boligprodusentene mener tvert i mot at det vil være svært uheldig for bedriftene at kompetent arbeidskraft forsvinner til andre sektorer. En for stram permitteringsordning tapper dermed Boligprodusentenes medlemmer for kompetanse», mener de.