Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Justisministeren vil ikke hindre PU-lokalisering

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil ikke hindre at Politiets utlendingsenhet (PU) blir flyttet til Tøyen i Oslo.

Statsråden skriver dette i et svar til Venstre-leder Trine Skei Grande som stilte spørsmålet: «Vil justisministeren sørge for at Politidirektoratet ikke går videre med planene om å flytte Politiets utlendingsenhet til Tøyen, for ikke å undergrave Tøyenløftet som kommunen og staten står sammen om?».

PUs nåværende leieforhold utløper i desember i år og enheten har fått tillatelse av direktoratet til å inngå ny husleieavtale for lokaler i Økernveien.

– Avtalen ble inngått i april, med oppsigelsesklausul etter fem år. Dette tilsier at det vil kunne koste svært mye eventuelt å avvikle planene, skriver Anundsen blant annet.

Negative reaksjoner

Trine Skei Grande viser til at Tøyen er et område hvor det over flere tiår er blitt plassert en uforholdsmessig stor andel av Oslos lavterskeltilbud og kommunale boliger.

– Tøyenavtalen er et initiativ til å snu denne negative trenden, og sørge for en bedre spredning av disse tilbudene. Det er derfor ikke vanskelig å forstå at både kommunens politiske ledelse og beboerne på Tøyen reagerer negativt på Politidirektoratets plan om å flytte PU, skriver Skei Grande.

Ifølge Venstre-lederen har ikke kommunen fått anledning til å uttale seg i forkant av direktoratets beslutning.

Delegert myndighet

I sitt svar kommenterer også statsråden myndigheten han har delegert til direktoratet og viser til at regjeringen ønsker å forbedre styringen av offentlig sektor.

– Den utvidede delegasjonen jeg har gitt direktoratet i denne type saker er et konkret eksempel i så måte. På bakgrunn av dette finner jeg det ikke hensiktsmessig å gripe inn i denne saken nå, svarer justisminister Anders Anundsen.