Nye Narvik Torv. Illustrasjon: Madsø Sveen Arkitekter AS

Bjørn Bygg bygger Nye Narvik Torv

For 215 millioner kroner skal Peabs datterselskap Bjørn Bygg levere 8 500 samfunnsnyttige kvadratmeter i Narvik sentrum.

Nye Narvik Torv blir et signalbygg med attraktive uterom og møteplass med kafe. Et kontorbygg på totalt fem etasjer skal huse Narvik bibliotek og fylkesbiblioteket, Narviksenteret med krigsmuseum, Turistkontoret og Sparebanken Narvik. Innflytting vil skje når lokalene står klare runde årsskiftet 2015-2016.

Regionalt kulturbygg

Narvik sentrum og torvet bærer preg av at det er lenge siden det er bygget noe her. Roger Bergersen, daglig leder hos prosjekteier Forte Narvik, mener det nye torvet vil gi et etterlengtet løft til uterommet i hjertet av Narvik.

– Dette blir ikke bare et nytt bygg. Nordland fylkeskommune har gitt Nye Narvik Torv status som regionalt kulturbygg. Biblioteket, turistkontoret og krigsmuseet vil ha felles inngang, kundesenter, kafé og møteplass. Dette er et samfunnsprosjekt, fastslår Bergersen.

En samfunnsbyggerjobb

Ifølge distriktssjef Stian Paulsen er dette en svært viktig jobb for Bjørn Bygg. Først og fremst fordi det sikrer entreprenørens tilstedeværelse i Narvik. Samtidig bidrar det til videre sysselsetting for de lokalt ansatte som for et par år siden ble rekruttert for å bygge Northland-kaia.

– Det føles godt å få gjøre en så samfunnsviktig jobb midt i Narvik sentrum. Som Nord-Norges samfunnsbygger skal vi bruke denne muligheten til å vise oss frem fra vår aller beste side, sier han.

Nytt torv og park

Peab skal i tillegg til selve bygget ha ansvaret for å anlegge nytt torv og park, samt forbinde de to delene av Kommuneveien henholdsvis bak Parkhallene og bak rådhuset via en kulvert under Frydenlundbrua. Peab Anlegg har fått kontrakt på grunnarbeid, pel, spunt, utomhusarbeider og rivearbeider.

– Det er hyggelig å se at vårt søsterselskap har fått en del av jobben. Vi har jobbet godt sammen på flere prosjekter, og vi anser Peab Anlegg som en leveringsdyktig kontraktspartner, sier Paulsen.

Starter byggingen nå

Kontrakten med byggherre Forte Narvik ble signert onsdag 21. mai. Bjørn Bygg er totalentreprenør, og vil bruke 20 måneder på å oppføre bygget. Egentlig skulle jobben starte i januar i år, men avklaringer på ulike ledd har tatt tid.

– I denne venteperioden har vi i samarbeid med byggherren startet prosjekteringen. Dermed har vi kommet så langt i planleggingen at vi allerede nå kan starte byggingen, opplyser Stian Paulsen.

Prosjektleder for bygget er Valdemar Johansen og ingeniørfirmaet Laksaa. Han ser fram til å sette spaden i jorda.

– Prosjektering og øvrig planlegging er i god rute. I begynnelsen av juni skal vi i gang med riving og grunnarbeid for selve bygget, sier Johansen.

Sparebanken Narviks deltakelse i Nye Narvik Torv er avgjørende for realisering av dette samfunnsprosjektet. Banken bidrar med kraftig rabatt til det kommunale biblioteket – og banken står også bak prosjekteier, investeringsselskapet Forte Narvik.