<p>Slik kan det planlagte klinikkbygget Radiumhospitalet Innovation Campus (RIC) komme til å se ut. Illustrasjon: Dark arkitekter<br></p>Illustrasjon: Dark arkitekterIllustrasjon: Dark arkitekterIllustrasjon: Dark arkitekter

Dette kan bli Radiumhospitalets nye klinikkbygg

Klinikkbygget Radiumhospitalet Innovation Campus (RIC) kan bli en viktig brikke i det som er i ferd med å bli et av verdens ledende kraftsentere mot kreft.

Dark Arkitekter har på oppdrag for Radiumhospitalets Legater designet det nye klinikkbygget i Oslo.

Dark arkitekter står også bak Oslo Cancer Cluster Innovation Park, OCCI som i dag er under oppføring. OCCI inkluderer blant annet kreftregisteret, OCC incubator med ulike bedrifter innen bioteknologi og kreftforskning, samt Ullern Videregående Skole, en skole som skal dyrke fram nye talenter innen biomedisin. OCCI er på 35.000 m2 og vil stå ferdig i 2015.

- Klinikkbygget er nå nærmest falleferdig, og faller klinikken, så kneler også forskningsinstituttet og innovasjonsparken. Derfor legger Radiumhospitalets Legater sammen med Dark Arkitekter fram denne planen om å skape et kreftsenter som vil være konkurransedyktig, også internasjonalt, heter det i en pressemelding.

30.000 kvadratmeter

I dette konseptet går det en linje, fra rekruttering av fremtidens kreftforskere, klinikere, og andre spesialister, helt fram til metoder som gir sikrere diagnostikk, bedre behandling og bedre omsorg.

Det nye klinikkbygget vil bli på ca 30.000 m2 og erstatte sykehus-delen i dagens utdaterte bygningsmasse. Fokuset under utformingen har vært todelt; på den ene siden skal sykehuset være et effektivt klinikkbygg med nærhet av sentrale funksjoner og optimal logistikk.

På den andre siden skal pasienten stå i sentrum, og bygget skal tilrettelegge for å ta vare på mennesker i en vanskelig periode av livet.

- Et utfordrende og interessant prosjekt, sier Christine Grape i Dark arkitekter. (Foto: Christian Roth Christensen)

- Dette er et utfordrende og interessant prosjekt for Dark Arkitekter fordi det kombinerer flere viktige aspekter ved faget vårt. Det å jobbe med clustere hvor man fysisk kombinerer forskning, innovasjon, utdanning og utprøving/behandling er den beste måten å synliggjøre og nyttiggjøre spisskompetanse på, sier daglig leder i Dark Arkitekter, Christine Grape.

- Denne type clustere vil vi se flere eksempler på fremover, ikke bare innenfor kreftbehandling. Skal Norge leve av andre ting enn olje må vi satse på innovasjon, og samle og synliggjøre kunnskapen vår, så hvorfor ikke begynne der vi allerede er verdensledende, spør Grape.

- Strålede OPS-eksempel

Radiumhospitalet er en egen stiftelse, hvor mye av utviklingen helt fra starten av og frem til i dag har vært mulig takket være private givere.

- Institusjonen er et strålende eksempel på offentlig-privat-samarbeid (OPS). Arven fra Radiumhospitalet før helsereformen av 2002 bæres videre av Radiumhospitalets Legater, som bare har ett eneste formål: å bidra til at Norge henger med i utviklingen i kampen mot kreft på alle fronter. Dette kan bare skje hvis Radiumhospitalets slagkraftige konsept som et multimodalt Comprehensive Cancer Center styrkes,  sier Jan Vincents Johannessen, som leder dette initiativet.