Administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian Air Shuttle ASA. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Norwegian-streiken avblåst

Partene i Norwegian-konflikten ble natt til mandag enige om en avtale som gir de kabinansatte gjennomslag for sine krav. Streiken er dermed avblåst.

De kabinansatte er blitt enige med arbeidsgiver om felles struktur på tariffavtalene for Norge og Danmark, opplyser Kabinforeningens leder Marit Lindén.

Avtalen kom i stand etter at partene har vært i dialog de siste dagene. Norwegian og Parat har sittet på hver sin tue, men har kommunisert med hverandre på epost.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sier han er glad Norwegian og Bjørn Kjos nå har undertegnet en avtale som svarer på kravene fra kabinforeningen.

– Vi har fått tariffavtaler som gir en felles overbygging for Norge og Danmark, og som er tilnærmet lik avtalen vi har hatt de siste fire årene. Prinsippet om norsk verneting, lovverk og forhandlingsordning har vært viktig for oss, og dette videreføres nå også for våre medlemmer ved basen i København, sier Skjæggerud.

– Med tanke på alle våre reisende, alle ansatte og selskapene som er berørt, er det gledelig at vi har oppnådd enighet og at vi kan rette blikket fremover, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

SMS-trusler

I en omstridt tekstmelding som Norwegian sendte ut til sine ansatte like før meklingsfristen gikk ut, listet selskapet opp en rekke konsekvenser ved en streik. Alle norske kabinbaser med unntak av basen på Gardermoen, skulle avvikles i tilfelle konflikt. I tillegg skulle basen i København settes ut til bemanningsselskapet Proffice og de ansattes rett til å heve rabatterte personalbilletter ville bli suspendert i tre år.

Truslene er nå trukket tilbake. Avtalen sikrer de kabinansatte i Danmark fortsatt fast jobb i Norwegian.

– Ingen av de norske basene legges ned, de ansatte i Danmark er sikret fortsatt fast jobb i selskapet, og avtalen knyttet til ID-billetter videreføres slik ordningen var før streiken. Det betyr at selskapet har trukket tilbake alle truslene som ble fremsatt i den mye omtalte tekstmeldingen som ble sendt ut av Norwegian-ledelsen under forhandlingene, sier Hans-Erik Skjæggerud.

Protokoll

Tekstmeldingen satte fyr på meklingsinnspurten og førte til at de kabinansatte reagerte med forbannelse. Kabinforeningen sier det var svært viktig å få slått fast at denne måten å opptre på ikke er forenlig med det arbeidsmiljøet de ønsker.

– Vi har derfor krevd, og fått, en egen protokoll som slår fast at arbeidsgivers styringsrett ikke skal benyttes som trussel mot en ellers lovlig arbeidskamp. For oss har dette vært viktig for å kunne etablere et godt samarbeidsklima videre, sier Marit Lindén i Kabinforeningen.

Da meklingen endte i brudd en drøy time over midnatt onsdag 7. mai, var partene ikke i nærheten av å bli enige. Bruddet betydde at flyselskapets første arbeidskonflikt var et faktum.

Avtalen som ble underskrevet mandag formiddag, innebærer blant annet at lærlingene i Norwegian også fremover vil være omfattet av tariffavtale. Partene er imidlertid ikke blitt enige i den betente pensjonsstriden.

Spørsmålet om de kabinansatte skulle holdes skadesløse for det de mener er Norwegians urettmessige endring av de kabinansattes pensjon, ender nå i retten. De kabinansatte fikk imidlertid gjennomslag for at de skal ha innflytelse på egen pensjon.

Enslig svale

Kun én kabinansatt ble tatt ut i streik, og dermed fikk ikke konflikten umiddelbare konsekvenser for trafikken. Hensikten med det beskjedne streikeuttaket var muligheten til å trappe opp streiken senere.

– Jeg har vært båret fram av en unison støtte fra mine kolleger, både i kabinen og i cockpit sier kabinansatte René-Charles Gustavsen som var Norwegians enslige streikesvale i elleve dager.

Trusselen om en storstreik har imidlertid ført til at Norwegian er sett seg tvunget til å innstille en rekke avganger. Billettsalget har ifølge Aftenposten falt så mye at 17 avganger var innstilt fra Oslo lufthavn mandag.