– Det er med tilfredshet vi konstaterer at den kraftige veksten de seneste årene ikke har svekket selskapets inntjeningsevne og soliditet, sier avtroppende Norconsultsjef John Nyheim.

Fortsatt solid fremgang for Norconsult

Gjennom organisk vekst, etablering av ny virksomhet og fem oppkjøp har Norconsult-konsernet gjennom fjoråret fortsatt sin vekst og solide fremgang.

– Vi erfarer stor etterspørsel etter vår kompetanse, spesielt innenfor samferdsel og infrastruktur, kommenterer konsernsjef John Nyheim som kan konstatere at 2013 ble nok et rekordår for konsernet med en omsetning på 3,586 milliarder kroner. Dette representerer en omsetningsvekst på 384 millioner sammenlignet med året før. Driftsresultat før skatt ble på 308 millioner som gir en driftsmargin på nær 8,6 prosent.

Lønnsom vekst

– Det er med tilfredshet vi konstaterer at den kraftige veksten de seneste årene ikke har svekket selskapets inntjeningsevne og soliditet. Gode resultater gir motivasjon, og økonomisk handlefrihet er avgjørende for å ha muskler til å videreutvikle selskapet i et marked med stadig tøffere konkurranse og som stadig er i endring, fremholder Nyheim.

– Vi skal videreutvikle vårt ansatteide, multidisipline selskap slik at vi kan konkurrere på linje med de store internasjonale aktørene. Vekst er en viktig forutsetning for et sunt selskap, for å styrke vår konkurransekraft og opprettholde vår ledende posisjon, sier han.

Internasjonal fremgang

Også utenfor Norge er konsernet i fremgang. I Sverige har selskapets 21 lokalkontor hatt en omsetningsvekst på ni prosent og i Danmark har omsetningen mer enn tredoblet seg grunnet sterk organisk vekst og oppkjøpet av Wessberg A/S. I datterselskaper utenfor Norden var det samlet sett omtrent samme omsetning som året før.

– Vår oppmerksomhet rettet mot fornybar energi i Sør-Amerika, sørlige Afrika og Sør-øst Asia har gitt resultater, og vi er for tiden sterkt engasjert i betydelige vannkraftprosjekter der vår gode kompetanse og unike erfaring er etterspurt. I disse landområdene er det et stort potensiale for utvikling av blant annet bærekraftig energi. Dette er et fagområde hvor Norconsult har mye å bidra med. I en verden der klimagassutslippene stadig øker, er det motiverende og i tråd med vårt samfunnsansvar og ønske om bærekraftig utvikling at vi som selskap arbeider tungt innen fornybar energi, og dermed aktivt mot klimagasser, fremholder Nyheim.

Norconsult var ved inngangen til 2014 representert på 49 kontorsteder i Norge, 32 kontorer i utlandet og 2700 ansatte.

Sjefskifte

Denne gangen legger John Nyheim frem sist siste årsregnskap som sjef for byggenæringens største rådgiveraktør. Han har varslet sin avgang som konsernsjef til pinse. Etter 13-år som kaptein på Norconsult-skuta overlater han nå roret til den påtroppende leder Per Kristian Jacobsen som kjenner virksomheten gjennom 8 år som styreformann.

Veien videre

En offensiv avtroppende Norconsult-sjef påpeker at konsernets soliditet, kompetanse, markedsposisjon og ordrereserve skaper en sunn plattform for selskapet i tiden framover.

– En viktig utfordring framover vil være å skape sterkere vekst og utvikling for å befeste Norconsults posisjon også på den internasjonale rådgiverarenaen. Vår virksomhet i utenlandsmarkedet er dog betinget av et fortsatt levende hjemmemarked der vi kan videreutvikle vår kompetanse på ”odelsgården” Norconsult, sier han.

– Evne, vilje og lyst til endring og fornyelse er våre viktigste egenskaper som selskap framover. Vi har tro på at Norconsult fortsatt vil være toneangivende gjennom vår sterke fokus på kompetanse som er forretningsmessig relevant for våre kunder og tjenlig for samfunnet, fremholder han.

Avslutningsvis konstaterer Nyheim at Norconsult har aldri vært i bedre forfatning, og han har derfor berettiget tro på at selskapet fortsatt vil hevde seg godt i konkurransen om nye spennende oppdrag i tiden som kommer.