Sissel Leire overtar styringen av de operative selskapene i Kruse Smith.  (Foto: Arild Danielsen)

Generasjonsskifte i Kruse Smith

Tomas Leire overlater styringen av de operative selskapene i Kruse Smith til datteren Sissel Leire. Samtidig overføres store verdier til døtrene.

– 65 år er en god alder å være i. Spesielt når jeg er trygg på at et generasjonsskifte vil fungere. For meg skal det bli godt å gi stafettpinnen videre og få mer tid til fiske, rypejakt og gode venner, sier Tomas Leire til Dagens Næringsliv.

Han har vært styreleder i Kruse Smith Konsernet og sitter som majoritetseier med 85 prosent i Kruse Smith Gruppen sammen med sin kone Åse (64).

I første omgang økes de tre døtrene eierandeler fra 15 til 50 prosent. Verdimessig blir fordelingen lik mellom Elisabeth Leire (41), Sissel Leire (40) og Cathrine Leire Lossius (36). Men fortsatt vil Tomas Leire beholde en ekstra A-aksje som gjør at han fremedeles har kontroll.

– Jeg slipper ikke dette helt ennå og fortsetter som styreleder i morselskapet, forklarer han overfor DN.

Jan Hestås fortsetter også som konsernsjef i Kruse Smith.

Ligget i kortene

Det har lenge ligget i kortene at det var Sissel Leire som skulle overta som leder av familieselskapet. Trebarnsmoren har jobbet i administrasjonen i 14 år. De siste årene har hun vært strategidirektør samtidig som hun har tatt en internasjonal MBA. Hun går nå ut av konsernledelsen og blir arbeidende styreleder for de to datterselskapene som utgjør kjernen i konsernet, Kruse Smith Entreprenør og Kruse Smith Eiendom.

Det er lagt til rette for at Sissel Leire vil få avgjørende innflytelse i de to selskapene selv om aksjeverdiene overdras likt mellom de tre søstrene.

Cathrine Leire Lossius fortsetter sammen med moren Åse med forvaltningen av 80 utleie-leiligheter i Kristiansand.

Elisabeth Leire har valgt et annet liv og er ikke involvert i driften av noen av selskapene i konsernet.

Betydelige verdier

Det er betydelige verdier som overføres i forbindelse med generasjonsskiftet. Egenkapitalen i konsernet var ved nyttår 546 millioner kroner. Bladet Kapital har anslått at Tomas Leires formue er på 1,1 milliarder kroner. Dermed er det klart at verdier for flere hundre millioner nå vil bli overført til neste generasjon.

Overføringen vil formelt skje før neste års statsbudsjett legges frem da Tomas Leire frykter at fjerningen av arveavgiften kan bli reversert til høsten.

Kruse Smith er Norges største familieeide entreprenør- og eiendomsselskap med nær 1000 ansatte og en omsetning på over fire milliarder kroner.