Olaf Doblaug, Ingvill Kvernmo og Jens Levi Moldstad på samlingen i Trondheim.

Forsvarsbygg på Midt-Norge turné

Forsvarsbygg er i gang med planleggingen av kampflybase på Ørland og har gjennomført tre levererandørtreff i Midt-Norge. Tema for leverandørtreffene har vært orienteringer for bygg og anleggsbransjen om de første tilbudskonkurransene og fremdriften for kampflybasen på Ørlandet.

God dialog med leverandørene har vært et viktig grunnprinsipp i hele prosessen, og leverandørtreffene er et ledd i det.

Onsdag 15. mai var det leverandørtreff i Trondheim med godt over 120 deltakere, og totalt har over 250 deltakere deltatt på de tre treffene som er gjennomført i henholdsvis Kristiansund, Brekstad og Trondheim. Leverandørtreffene har vekket stor interesse, da det er godt over fem milliarder kroner som skal investeres over få år bare fra Forsvarsbygg, og tillegg kommer investeringene i regi av vertskommuner og nabokommuner.

Store deler av byggearbeidet er underlagt spesielle regler siden det er snakk om utbygging på sikkerhetsklarert området, og kampflybasesjefen i Forsvarsbygg, Olaf Doblaug, er klar på at det var ønskelig med mange norske arbeidere. Klarering kan ta inntil tre måneder for norske arbeidere, og enda lenger tid for utenlandske arbeidere. Sikkerhetskravene og tidspresset gjør at også flere store prosjekter ikke lyses ut internasjonalt. Det vil være ulike krav til sikkerhetsklareringer, knyttet til de ulike byggingene. Det som skal skje utenfor gjerde vil følge de samme sikkerhetsbestemmelsene som vanlige byggeprosjekter.

Ingvill Kvernmo, direktør i EBA Trøndelag og Håndverkerforeningen utrykte en bekymring vedrørende sosial dumping og de useriøse aktørene under spørsmålsrunden på leverandørtreff.

– Når det er så store investeringer over kort tid, vil denne utbyggingen kunne virke som en honningkrukke på de useriøse aktørene. Det er svært viktig at Forsvarsbygg bruker kriterier som fremmer de serøse aktørene i sine anbudskonkurranser, og sikrer at vi for en utbygging av kampflybasen der vi vektlegger seriøsitet og god kompetanse, og sikrer en anbudskonkurranse som foregår på like vilkår, uttalte Kvernmo.

Doblaug understreket at dette var et tema som Forsvarsbygg var opptatt av, og at de kommer til å ha god dialog med Statsbygg og andre offentlige byggherrer for å finne gode anbudskriterer som skulle fremme seriøsitet.

– Det er betryggende at dette er noe som Forsvarsbygg er opptatt av, og håper at bransjen og Forsvarsbygg kan ha en god dialog også rundt forslag til kriterier som bransjen synes er viktig for å fremme seriøsitet, legger Kvernmo til.

Her er de viktigste prosjektene i kampflybaseutbyggingen:

Eksisterende befalskaserner skal renoveres. (allerede utlyst)

Forberedende arbeid med tomter, anleggsvei og gjerder starter i inneværende år.

· Hotellrigg skal stå ferdig første kvartal 2015

·Nytt svadronbygg til 600 millioner. Byggestart til vinteren

 ·Vedlikeholdsbygg for F-35 på 10-15000 kvm. Ferdig 2017

 ·Rullebanen skal forlenges med 600 m mot nord

· Ny hovedtilførsel av vann og el til hovedflystasjon

· Nytt brannøvingsfelt for 17000 kvm

· Hangar for F 35. Løsning ikke avklart

Boliger og forlegning skal bygges i tre trinn. Første byggetrinn på ca 2000 kvm Ny hangar og vaktlokale for 330-skvadronens redningshelikopter. Klart til 2016/2017 Det vil også komme prosjekter knyttet til nytt idrettssenter, lagerfasiliteter bl.a. FLO, støyisolering av hus, rivning av 100 hus.