Ketil Solvik-Olsen under Byggedagene i år. Foto: Arve Brekkhus

Solvik-Olsen: - Flere prosjekter og større langsiktighet med veiselskap

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen snakker ut om hva han mener har vært en urasjonell og kostbar veipraksis i fortiden, og trekker frem fordelene med et statlig støttet veiselskap i et nytt intervju med Cramo.

En engasjert samferdselsminister snakker om en ny og bedre hverdag for norske entreprenører med regjeringens planlagte veiselskap i et eksklusivt intervju med Cramos kundemagasin C:info, som kommer ut disse dager.

– Veibygging i Norge har veldig lang planleggingstid, og de fleste veistrekninger deles opp i relativt små deler, noe vi mener vi er urasjonelt og kostbart. Vi ønsker å kunne løfte noen større veiprosjekter uten å måtte se på årlige bevilgninger i statsbudsjettet, sier han til C:info.

Jobbe på ny måte

Statsråden vil også få en mer resultatorientert infrastrukturutbygging i Norge, og vil kvitte seg med fartsdumper i den norske veiutbyggingen. Det planlagte veiselskapet, håper Solvik-Olsen, vil kunne bidra til en helt ny takt i byggingen.

– Skal vi få til et skikkelig løft på infrastruktursatsingen, må vi se mer på hvordan vi løser problemene fremfor ensidig å skryte av hvor mye penger man bevilger. Helheten i vårt arbeid reflekterer at vi gradvis endrer måten staten skal jobbe med infrastruktur, sier han.

Bedre for entreprenørene

– Veiselskapet vil kunne forsterke de grep vi allerede har tatt innenfor dagens system. Vi vil for eksempel i større grad koble veiutbygging med fokus på langsiktig vedlikehold. Dette vil gi flere veiprosjekter med mer langsiktig horisont, og gir mulighet for flere oppdrag, så vel som grunnlag for mer langsiktige investeringer i maskinparken hos anleggsbedriftene. Jeg håper selvsagt at bransjen bidrar med rikelige mengder av tilbakemeldinger fordi det er viktig for oss å ta godt vare på det som fungerer og raskt ta tak i det som slår feil ut. Jeg er overbevist om at vi har det samme målet om effektivitet og økt tempo, men så gjenstår å se om entreprenørene lar seg overbevise når jeg presenterer løsningene, sier Solvik-Olsen i intervjuet.