Planen klar for et sikrere Oslo sentrum

Oslo kommune vil stenge enkelte gater i sentrum for biltrafikk for å sikre offentlige bygninger etter hendelsene 22. juli 2011. Dette kommer fram i en ny prinsipplan.

Planen, «Oslo sentrum – gatebruk og grunnsikring» skal være retningsgivende for sikringstiltak som berører gater og byrom i Oslo sentrum, skriver Oslo kommune i en pressemelding.

Utgangspunktet for planen er statens behov for sikring av offentlige bygninger etter hendelsene 22. juli 2011 og balansen mellom byliv og sikring.

Enkelte gatestengninger er blant tiltakene som foreslås i planen, men byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sier Oslo kommune har som overordnet mål at de samtidig ivaretar en åpen og tilgjengelig by.

– Målet er at løsningene både skal bidra til estetisk oppgradering, gode forhold for fotgjengere og trafikal tilgjengelighet samtidig med å gi tilfredsstillende skjerming, sier Berger Røsland.

Konsekvenser for kollektivtransporten, varelevering og beredskapstrafikk har vært viktige temaer for kommunen.

– Gater skal i størst mulig grad holdes åpne for denne type trafikk. Et åpent sentrum preget av byliv er i seg selv med på å skape trygghet, og det er avgjørende for næringslivet i området, sier byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen (H).

Prinsipplanen skal være retningsgivende for sikringstiltak som berører gater og byrom i Oslo sentrum i utviklingen fram til 2025.