- Forslaget om fritak for bygg under 50 kvm er et skritt i feil retning, sier administrerende direktør i Arkitektbedriftene Egil Skavang. (Foto: Berit Solli)

Arkitektbedriftene advarer mot å åpne et svart marked

Kommunaldepartementet presenterte onsdag en stortingsproposisjon med en rekke forenklinger i Plan- og bygningsloven. Arkitektbedriftene er særlig opptatt av at Stortinget bør opprettholde søknadsplikten også for mindre bygg.

- Forslaget om fritak for bygg under 50 kvm er et skritt i feil retning, sier administrerende direktør i Arkitektbedriftene Egil Skavang.

Regjeringen har lagt frem en stortingsproposisjon med forenklinger. Forenklingene består i å frita frittstående bygg under 50 kvm for søknadsplikt, færre omkamper, mindre byråkrati og kortere tidsfrister.

- Søknadsfritak vil øke adgangen for useriøse og ukvalifiserte til byggenæringen på samme måte som da man unntok ombygging av baderom. Det vi trenger er enklere prosesser og bedre samarbeid med kommunal saksbehandling - ikke at vi mister kontroll over kvaliteten og at det samtidig etableres et nytt svart marked for bygg under 50m2, legger Skavang til.

Skavang understreker imidlertid at Arkitektbedriftene er positiv til flere av de øvrige forslagene til forenkling.

I tillegg til bekymringen for å åpne et nytt, svart marked er Arkitektbedriftene opptatt av at en slik forenkling vil føre til en forringelse av kvaliteten. Saken var på høring i høst, og Arkitektbedriftene sendte dette høringsvaret 23. oktober 2013.

Da uttalte de seg tydelig om forslaget om å redusere søknadspliktige tiltak:

"Vi er av den oppfatning at gjeldende lovverk ivaretar samfunnsmessige hensyn og bidrar til kvalitet i planlegging og utførelse av mindre byggetiltak på en balansert og god måte.

Vi mener også at ressursbruken knyttet til håndheving og etterlevelse av dagens regelverk er forsvarlig. Og at gjeldende lov og bestemmelser på dette området på en god måte tar hensyn til viktige offentlige og private interesser i forbindelse med gjennomføring av mindre byggetiltak.

Den teknologiske utviklingen knyttet til utforming og behandling av søknader vil også i økende grad redusere tidsforbruket og forenkle arbeidet for både tiltakshaver og myndighet når det gjelder mindre byggetiltak.

Vi understreker likevel behovet for presiseringer av gjeldende bestemmelser når det gjelder definisjoner for typer av søknads‐ og ikke‐søknadspliktige tiltak og krav til plassering og høyde for disse. En utdyping av lovverket på dette området vil kunne bidra positivt til å redusere omfanget av saksbehandling og ressursbruken for både tiltakshaver og kommunal myndighet i disse sakene.

Vi mener videre at dagens bestemmelser om søknadspliktige og ikke‐søknadspliktige tiltak itilstrekkelig grad ivaretar behovet for at kvalifiserte personer selv kan stå for oppføring av bygninger og andre tiltak etter gjeldende bestemmelser. Vi påpeker også at en kommune i dag har anledning til å godkjenne en privatperson for ansvarsrett for selvbygger av egen bolig.

Arkitektbedriftene ønsker for øvrig å gi tydelig uttrykk for at § 2‐2. Søknadsplikt og ansvarsrett for våtrom igjen må gjøres gjeldende. Det påvises årlig et betydelig antall feil på bygg knyttet til mangelfull prosjektering og utførelse av våtrom. Arkitektbedriftene mener at det er av stor samfunnsmessig betydning at kvaliteten på disse byggearbeidene blir ytterligere forbedret."

Arkitektbedriftene vil nå se nøye på alle forslagene som har kommet i den nye stortingsproposisjonen opp mot deres tidligere innsendte høringssvar.

- Deretter vil vi gå i dialog med andre bransjeorganisasjoner og representanter på Stortinget om lovforslagene, sier Skavang.