Konserndirektør Pål Egil Rønn i AF Gruppen har grunn til å være fornøyd. Foto: Svanhild Blakstad

AF har fått skikk på byggvirksomheten

Etter å ha dradd ned vekstambisjonene og bygget opp organisasjonen er inntjeningen i AFs byggvirksomhet i fremgang.

I første kvartal er resultatmarginen steget fra 2 til 2,5 prosent etter positiv utvikling i alle markeder med unntak av AF Bygg Sør.

– Innen byggvirksomheten har vi et stort potensial. Vi har en grunnfestet holdning i hele organisasjonen at veksten skal være lønnsom som gjorde at vi en tid tok det litt roligere innen bygg. Nå har vi store forventninger til både omsetningsvekst og marginøkning. Diverse faktorer gjør det vanskelig å oppnå en byggmargin på nivå med målet for konsernet som er på fem prosent. Men vi har store forhåpninger til å kunne se firetallet innen bygg på slutten av året, kommenterer konsernsjef Pål Egil Rønn.

Og omsetningsveksten i bygg er på vei opp. Samlet ordrereserve per 31. mars har steget 150 millioner til nærmere 4,5 milliarder kroner sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. Her hører det også med at AF Bygg Oslo er valgt som entreprenør på boligprosjektet Krydderhagen på Hasle hvor avtalen har en verdi på 245 millioner.

God anleggstrend

Innen anleggsvirksomheten fortsetter den gode trenden inn i 1. kvartal, og nå er også den riktignok beskjedne svenske virksomheten i fremgang med økt aktivitet og resultatforbedring. Resultatmarginen har nær doblet seg til 8,5 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Omsetningen steg med 110 millioner til 707 millioner, og samlet ordrereserve etter første kvartal har steget betydelig med over 1,3 milliarder til nærmere 4,1 milliard kroner.

– Det er rom for ytterligere vekst, kommenterer Rønn som er opptatt av å spre virksomheten på flere typer anleggsprosjekter da selskapet opplever sterk konkurranse særlig på prosjekter innen samferdsel.

Løsner i eiendom

Selv om boligmarkedet fortsatt preges av en avventende holdning, er AF-sjefen er fornøyd med boligsalget. Det ble solgt 23 leiligheter hvor AFs andel var 11. Krydderhagen på Hasle ble satt i gang i første kvartal på grunn av godt salg. AFs samlede andel av usolgte leiligheter er redusert fra ni til kun tre.

– Vi har en bra base for å utvikle nye prosjekter, kommenterte Rønn som opplyste at AFs andeler av tomter og utbyggingsrettigheter etter første kvartal utgjør over 1000 etter en vekst på 80 fra samme tidspunkt i fjor.

Virksomhetsområdet eiendom oppnådde i første kvartal en driftsmargin på vel 50 prosent, mens resultatmarginen var på nærmere 36 prosent.

Svakt i energi

Etter et godt 2013, svikter det igjen innen virksomhetsområdet energi i første kvartal. Her faller omsetningen fra 36 til 28 millioner med et lite underskudd som resultat. Årsaken er blant annet at AF Energi & Miljøteknikk har lavomsetning og svakt resultat, og det er særlig et prosjekt i avslutningsfasen som påvirker kvartalsresultatet negativt. Enheten har imidlertid for tiden det meste av sin prosjektportefølje i engineering- og analysefasen. Derfor er det forventet at disse prosjektene vil generere prosjekter i utførelsesfasen i løpet av inneværende år. Så vil også totalt inngåtte EPC-kontrakter ventelig gi en aktivitet på om lag 150 millioner i tillegg til eksisterende ordrereserve som er på 56 millioner.

– Kvartalet er skuffende svakt og vi er ikke fornøyd, er Rønns korte kommentar samtidig som han er overbevist om at denne virksomheten skal bli en solid fot for selskapet å stå på etter hvert.

Også offshore-virksomheten opplever omsetningsfall med et lite tap som resultat. Men her er det for AF Decom Offshore tidligere opplyst at lav aktivitet skyldes at prosjekter vil bli realisert først i 2015 og 2016.

Klar for oppkjøp

AF Gruppen har et mål om årlig vekst i størrelsesorden 12 prosent fordelt på syv prosent organisk vekst og fem prosent gjennom oppkjøp. På oppkjøpsiden har det lenge vært stille.

– Vi er nå klare for nye oppkjøp, og det er mange interessenter som vil inn hos oss. Men så langt er det ikke blitt noen handel. Om dette skyldes at oppkjøpskandidater er for grådige eller for forgjeldet, skal ikke jeg si noe om nå. Men det virker om det har vokst frem mer realistiske forestillinger ute i markedet om hva egne selskaper er verdt, kommenterer han.

Systematisk utvikling

AFs resultatet kan også vise til en ekstremt lav H-verdi på 0,9 mot 2,1 på samme tid i fjor. Også sykefraværet viser en fallende tendens til 3,8 prosent som også er klart lavere en snittet i byggenæringen på rundt seks prosent.

– Vi har nå en organisasjon som dem gir oss mulighet til å ta nye steg. Men i bunnen ligger sikkerhet som del av AF gruppens DNA og et varemerke for konsernet. Vi tror på og har vist at systematisk utvikling av holdninger, systemer og rutiner har gitt resultater, avslutter Rønn.