Skuffende om permitteringsreglene

Mange hadde nok både ventet og håpet at regjeringen ville reversere endringene i permitteringsreglene de innførte ved statsbudsjettet for 2014 nå i revidert budsjett. Det skjedde ikke.

Dermed vil mange utsatte virksomheter fortsatt få store utfordringer. Det ble fra årsskiftet innført en ordning der arbeidsgiverperioden ved permittering ble utvidet fra 10 til 20 dager. Dette høres i utgangspunktet kanskje ikke så dramatisk ut, men for en utsatte virksomheter der permitteringer innimellom er helt nødvending, fører dette til store økonomiske konsekvenser.

Det er nemlig slik at mange virksomheter nå rett og slett ikke har råd til å permittere sine ansatte. De har ikke råd til fortsatt å ha dem i arbeid, og dermed blir det eneste alternativet å si dem opp. Det er selvsagt ikke samfunnsnyttig. Mange virksomheter mister solid kompetanse som de ikke vil få tilbake. Flere av disse går over i ordninger innen NAV-systemet, noe som vil påføre samfunnet ytterligere utgifter.

Det er ikke slik at regjeringen ikke kjenner til konsekvensen av regelendringen de innførte ved årsskiftet – både BNL og fagforeningene har påpekt dette ved flere anledninger. Høyre og Frp har dermed prioritert å ikke ta hensyn til dette nå. Vi håper inderlig dette vil bli lagt inn når neste budsjett skal presenteres til høsten.

Vi regner med at regjeringen ønsker et arbeidsliv med flest mulig fast ansatte. De nye permitteringsreglene legger ikke opp til dette.