Foto: Sindre Sverdrup Strand

Sanner tar fram kommunepisken i 2017

Regjeringen lokker med gaver og romslige støtteordninger for å friste kommunene til å slå seg sammen. Men for kommuner som ikke lar seg overtale, venter helt andre virkemidler fra 2017.

En god bunt med gulrøtter, men også et ris bak speilet. Det er hovedelementene i kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners plan for hvordan Kommune-Norge skal reformeres framover.

Sanner ønsker seg langt større og mer robuste kommuner enn i dag, og begrunner det med at det er nødvendig både for å sikre innbyggerne gode nok velferdstjenester i fremtiden og for å styrke lokaldemokratiet.

– Vi bør gjennomføre reformen nå, fremfor å vente til man må, for da blir det langt mer smertefullt, sier Sanner.

Gaver

Sanner la fram flere økonomiske godbiter til kommuner som vil slå seg sammen. Gavene vokser i takt med størrelsen på sammenslåingen.

Kommuner som sammenslått oppnår et innbyggertall på 10.000 vil få en reformstøtte på 5 millioner kroner. Ved enda flere innbyggere økes støtten ytterligere – opptil 30 millioner kroner.

– Dette er en gave som kommunene kan bruke til hva de vil, sier Sanner.

Han viderefører også dagens ordning med inndelingstilskudd. Det vil si at de sammenslåtte kommunene vil fortsette å få tilskudd som om de fremdeles var to eller flere kommuner i 15 år fremover før tilskuddene fases ut over fem år.

Staten skal også dekke nødvendige engangskostnader ved sammenslåingen.

– Dette er svært gunstige ordninger, insisterte kommunalministeren.

Han sier samtidig at reformgaven og dekningen av engangskostnadene er virkemidler som først og fremst gjelder ut denne stortingsperioden.

– Tvangsinvitt

Sanner oppfordrer nå kommunene til å ta kommunalt lederskap og starte prosessen.

Sanner sier de nye kommunekartene først og fremst skal tegnes lokalt, men gjør det klart at han selv vil ta blyanten i hånd i 2017 dersom kommunene setter seg på bakbeina.

– Ingen enkeltkommuner skal kunne stanse endringer som er ønsket og hensiktsmessige ut fra regionale og nasjonale hensyn, sier han til NTB.

Senterpartiet (Sp) mener uttalelsene om at frivillighet og kommunale prosesser skal være grunnlaget for kommunereformen, nå er avkledd.

– Nå har Sanner tatt fram pisken. Dette er en tvangsinvitt. Vil du ikke, så skal du, er hans beskjed til norske kommuner, sier Heidi Greni, Sps kommunalpolitiske talsperson.

Hun sier Sp vil kjempe for frivillighetsprinsippet i Stortinget.

Vingeklipper lån

I tidsplanen som Sanner nå legger fram for Stortinget, er det lagt opp til at kommunene begynner sine prosesser til høsten. I hver kommune blir det opprettet en egen prosjektorganisasjon som skal påskynde og legge til rette for sammenslåingene. Sanner vil også hindre at kommunene tar opp lån som kan forpurre sammenslåingene. Han krever nå at alle kommunale låneopptak og langsiktige leieavtaler fremover må godkjennes av fylkesmannen. På en pressekonferanse onsdag sa Sanner at de nye lånereglene skal sørge for at kommuner ikke tar opp lån til for eksempel å bygge et kulturhus de egentlig ikke har råd til.

Sp mener Sanner med dette har satt alle kommuner under statlig administrasjon.

Neste vår vil kommunalministeren legge fram forslag til oppgaver kommuner som er blitt store nok kan få overta fra stat og fylkeskommune. I motsatt ende av skalaen venter lovpålagt interkommunale samarbeid for kommuner som velger å forbli små fremover, varsler han.

Endelig forslag til ny kommunestruktur skal legges fram våren 2017, og det nye Kommune-Norge skal stå klart 1. januar 2020.