- Budsjettet påvirker neppe rente og kronekurs

Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett vil ikke påvirke rentenivået eller kronekursen i nevneverdig grad, mener sjeføkonom Kyrre Aamdal i DNB.

– Det er ikke overraskende at regjeringen kommer med noen ekstra påplussinger i årets budsjett, gitt den svakere veksttakten i norsk økonomi. Vi venter større omlegginger i 2015-budsjettet, blant annet i form av betydelige skattelettelser, sier han.

Regjeringen anslår en vekst på 1,9 prosent i fastlandsøkonomien i år, mot 2,5 prosent i november. Dette er ifølge Aamdal på linje med andre prognoser. At regjeringen anslår veksten for 2015 til 2,2 prosent, er høyere enn DNBs egne anslag, men lavere enn det siste fra Norges Bank.

– At ledigheten ventes å øke til 3,7 prosent i år, og videre til 3,8 prosent neste år, er også omtrent som ventet, sier Aamdal.

I revidert nasjonalbudsjett opererer regjeringen med et anslag for lønnsvekst på 3,3 prosent, hvilket er identisk med resultatet fra det såkalte frontfaget.

– Jeg synes nok dette anslaget er satt noe lavt, sier Aamdal og viser til at rammen fra frontfaget ofte havner noe under den totale lønnsveksten. I offentlig sektor har arbeidstakerorganisasjonene for øvrig krevd en høyere ramme enn industrien fikk.