523.251 Bindingsverk av tre i småhus Dimensjonering og utførelse. Illustrasjon: SINTEF Byggforsk

SINTEF oppdatert om bindingsverk

SINTEF Byggforsk har oppdatert sine praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk.

Det skriver SINTEF Byggforsk selv i en pressemelding onsdag.

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder, heter det i pressemeldingen.

Den oppdaterte anvisningen « 523.251 Bindingsverk av tre i småhus. Dimensjonering og utførelse» beskriver hvordan man dimensjonerer og utfører bindingsverk av tre til vegger i småhus.

Småhus vil i denne sammenheng si bolighus, og bygninger med tilsvarende nyttelaster og egenlaster som bolighus, i maks to etasjer, og maks 12 meter bredde. Det omfatter også hus som i tillegg til to etasjer har en frontvegg av tre i en underetasje som er delvis under terreng.

Anvisningen tar ikke for seg bærende vegger i større bygninger, som må dimensjoneres av byggeteknisk rådgiver.

– Anvisningen bidrar til at småhus i stor grad kan dimensjoneres uten at man i hvert enkelt tilfelle behøver å gjøre omfattende statiske beregninger for vanlige veggkonstruksjoner, sier seniorrådgiver Trond Ø. Ramstad ved SINTEF Byggforsk.

Anvisningen tar for seg:

  • Dimensjonering av stendere
  • Dimensjonering av bjelker over dør- og vindusåpninger
  • Konstruksjonsdetaljer for stenderplassering og sammenføyninger, tilslutninger, påfôringer og spikerslag, forankring og sideavstivning

Anvisningen er ajourført i henhold til siste utgave av konstruksjonsstandarden NS-EN 1995-1-1 for trekonstruksjoner og laststandardene i NS-EN 1991 serie, heter det i pressemeldingen.