Konsernsjef Jan Hestås i Kruse Smith.

Krevende år for Kruse Smith

Til tross for omsetning på høyde med rekordåret 2012, ble fjoråret et krevende år for Kruse Smith rent resultatmessig.

Omsetningen endte på 4.044 millioner kroner, og resultatet før skatt ble på 63,7 millioner kroner. Dermed fikk selskapet en margin på 1,6 prosent i fjor.

Hovedårsaken er tap på enkeltprosjekt i entreprenørdelen av konsernet. Satsningen på Østlandet har også vært mer krevende enn antatt, men Kruse Smith Eiendom AS bidrar til et positivt resultat totalt sett for Norges største privateide entreprenør og eiendomsselskap.

Kruse Smith Eiendom AS var også i 2013 en viktig bidragsyter til konsernets resultatregnskap.

Boligmarkedet var krevende gjennom store deler av fjoråret, men likevel ga virksomheten et godt bidrag. Så langt i 2014 har man imidlertid sett en bedring i boligsalget, både i Syd og Vest. 2013 var også året da Kruse Smith fikk flere priser. Aquarama vant «Årets byggepris» i Kristiansand og prosjektet Hinna Brygge vant den tilsvarende prisen i Stavanger. I tillegg ble Kruse Smith Eiendom kåret til vinner av Eiendomsbarometeret i Stavanger.

I entreprenørdelen av konsernet var ordrereserven på rekordnivå ved inngangen til 2014 (4,9 mrd.), en økning på hele 700 millioner kroner fra året før.

- En svært hyggelig situasjon i forhold til dagens marked. Økningen skyldes blant annet vår satsning på Østlandet som i løpet av 2013 har vunnet flere kontrakter, blant annet en flerbrukshall på Hønefoss og et større bo – og aktivitetssenter på Lillestrøm. I tillegg deltar entreprenøren på Pir Nord-utbyggingen på Gardermoen. Mot slutten av 2013 ble konsernets aktiviteter på Østlandet samlet på Skøyen i Oslo og Kruse Smith har nå en base med til sammen rundt 50 medarbeidere i Oslo, sier konsernsjef Jan Hestås i Kruse Smith.

Resultatmessig ble entreprenøren i Øst også i 2013 en utfordring. Det ble foretatt betydelige nedskrivinger på enkelte prosjekter.

I Syd fortsatte den gode aktiviteten fra 2012 inn i 2013, både med hensyn til omsetning og resultat.

Markedsituasjonen i denne regionen er imidlertid mer krevende i 2014, men man ser en positiv tendens innen konsernets aktiviteter i Telemark og Grenland. Her har man vunnet kontrakter for nærmere 300 millioner kroner det siste året, blant annet to større sykehjem i Porsgrunn.

Entreprenørdelen i Rogaland har hatt en god omsetning i 2013, og hadde en fin resultatutvikling etter en et krevende 2012. Også i den delen av markedet strammet det seg til i 2013, men entreprenøren i Vest er markedsmessig godt posisjonert for videre utvikling. Kruse Smith i Rogaland, inkludert Haugalandet, befester sin betydelige markedsposisjon innen eiendom og entreprenørvirksomhet.

Anleggsdivisjonen bidro til den største økningen i ordrereserven for 2013 og omsetningsmessig ble fjoråret et godt år for Kruse Smith Anlegg. Resultatet ble det litt svakere i 2013 enn året før som følge av krevende prosjekter. Markedsmessig ser situasjonen svært lys ut for anleggsdivisjonen med stor tilgang på infrastrukturprosjekter, men det er også innen denne divisjonen vi har den største konkurransen fra utenlandske aktører.

Anlegg er et satsningsområde for konsernet og ble nylig tildelt sin største enkeltkontrakt noensinne på Hundvågtunnelen i Stavanger, med en kontraktsum for Kruse Smith på 730 millioner kroner.

Helse, miljø og sikkerhet har vært et viktig fokusområde også i 2013 Sykefraværet for fjoråret var 4.54% (5.02% i 2012). 2013 var også et år med forsterket fokus på konsernets ansvar for miljø og bærekraftige produkter og løsninger.

Kruse Smith satser på utvikling av egne ansatte og har et omfattende lederutviklingsprogram gående. Nærmere 150 ledere har vært involvert i dette programmet som konsernet mener er avgjørende viktig for at Kruse Smith skal fremstå som en profesjonell og attraktiv arbeidsgiver. Programmet fortsetter i 2014.

Kruse Smith forventer en positiv utvikling i 2014.