- Konsolideringen i bransjen vil kunne svekke konkurransen, mener Christine Meyer.

- Myndighetenes reguleringer favoriserer de store

Konkurransedirektør Christine Meyer kom under Boligkonferansen med flere innspill fra arbeidet tilsynet er i ferd med å gjennomføre rundt konkurransesituasjonen i boligmarkedet. Hovedbudskapet er at det er et tilbudsunderskudd i Norge.

Tilsynet er nå i ferd med å undersøke hvorfor det ikke bygges nok boliger, er boligene som bygges mangfoldige nok slik at det tilfredsstiller etterspørselen, ønskene til de ulike kundegrupper og hva som kan gjøres for å sikre at tilbudet samsvarer med etterspørselen.

Det var spesielt to aspekter hun trakk frem som de vil jobbe videre med.

- Undersøkelsene vi har gjort så langt tyder på at myndighetenes reguleringer kan synes å favorisere de store aktørene i boligbransjen. Dessuten vil konsolideringen i bransjen kunne svekke konkurransen og gjøre markedene mer gjennomsiktige og koordinering lettere, sier Meyer. Konkurransedirektøren uttrykte at hun helt klart er bekymret for konsolideringen blant boligbyggerne.

Hun sier videre at myndighetenes krav bidrar til å gjøre boligene dyrere og at boligkjøperne kobles ut av utviklingsprosessen.

- Etterspørselen etter rimelige nye boliger dekkes ikke og boligkjøpernes behov blir overstyrt av tekniske krav og standarder, sier hun

Meyer brukte mye av sitt innlegg til å se på reguleringsregimet. Hun pekte på at det tar lang tid å få byggetillatelse for å bygge ut boliger i Norge sammenlignet med andre land, og her kommer vi dårligst ut blant OECD-landene.

De vil fremover se nærmere på prosessen fra uregulerte til regulerte tomtearealer, innsigelsesretten og den ulike praksisene i storbykommunene.

- VI vil også se på fordyrende krav, som rekkefølgekrav, krav til infrastruktur, Tek07/10/15 samt utnyttelsesgrad i utbygginger, sier Meyer.

- Boligkjøpernes behov blir overstyrt av tekniske krav og standarder. Kravene blir mer og mer detaljert, og det er mindre rom for innovasjon, sier hun.

Meyer peker også på at ulike krav setter grenser for hvor små enheter man kan bygge.

Konkurransetilsynet kommer nå til å gjøre ytterligere undersøkelser rundt dette, og planen er å komme med den ferdige rapporten ved årsskiftet. Denne rapporten vil danne grunnlag for hvordan Konkurransetilsynet vil ta dette arbeidet videre.

Hun peker på at det er mulig det vil komme opp nye elementer underveis som vil endre på de foreløpige konkusjonene.

Den ferdige rapporten kommer ved årsskiftet.