Hundrevis fanget i gruvebrann i Tyrkia

Rundt 300 gruvearbeidere er innesperret etter at det brøt ut brann i en kullgruve vest i Tyrkia. Det er høyst uklart hvor lenge de kan overleve under bakken.

Fem arbeidere er bekreftet omkommet, mens fire andre er reddet ut. Redningsarbeidere kjempet tirsdag kveld desperat for å holde de innesperrede gruvearbeiderne i live, men den tykke røyken gjorde redningsarbeidet vanskelig.

Brannmannskap pumpet inn oksygen i gruvesjakten med håp om at det kan redde de om lag 300 arbeiderne. De befinner seg cirka 2 kilometer under bakken og 4 kilometer fra utgangen.

Det antas at alle arbeiderne har gassmasker, men det er høyst usikkert hvor lenge de vil kunne beskytte mot røyken.

– Hvis ventilasjonen ikke virker, kan arbeiderne dø i løpet av en time, sier gruveeksperten Vedat Didar til nyhetsbyrået AFP.

Brannen har ført til at gruvas heisanlegg har stoppet å virke.

– Elektrisk feil

Ettersom ulykken skjedde midt i vaktskiftet, er det uklart hvor mange arbeidere som befant seg under bakken.

Årsaken til brannen skal ha vært en eksplosjon som igjen skyldtes en elektrisk feil.

Lokalpolitikeren Muzaffer Yurttas opplyser til TV-kanalen NTV at de omkomne døde av kvelning og brannskader. Han sier også at så mange som 400 arbeidere kan være innesperret, mens flere andre kilder mener det dreier seg om cirka 300 arbeidere.

Et ambulansehelikopter og flere redningsteam er sendt til ulykkesstedet, melder nyhetsbyrået Anatolia.

Pumper oksygen

– De pumper oksygen inn i gruva, men det brenner fortsatt. De sier det er en elektrisk feil, men kan hende brenner det kull også, sier fagforeningslederen Tamer Kucukgencay til Reuters.

Energiminister Taner Yildiz har bekreftet at det har brutt ut en brann og at gruvearbeidere er omkommet, men han vil ikke si hvor mange.

– Jeg vil ikke oppgi noe antall. Vi prioriterer å nå fram til arbeiderne under bakken, sier han.

Ifølge lokale medier var det 580 personer i gruva idet eksplosjonen skjedde, men mange kom seg unna rett etter eksplosjonen.

Redde familier

Fortvilte slektninger samlet seg tirsdag kveld like ved gruveanlegget. De frykter det verste.

Gruva ligger i Soma i Manisa-provinsen, 12 mil nordøst for feriebyen Izmir ved Egeerhavet.

Det er ikke uvanlig med eksplosjoner i Tyrkias gruver. Landets verste gruveulykke skjedde i 1992. Da mistet 263 gruvearbeidere livet i en eksplosjon i en gruve i byen Zongulak.