Statnett: - Viktig skritt for europeisk markedskobling

Tirsdag ble kraftmarkedene i Portugal og Spania koblet sammen og knyttet til den allerede gjennomførte priskoblingen i Nordvest-Europa. Det er et viktig skritt for en større europeisk markedskobling, mener Statnett.

Med koblingen av kraftmarkedene i Portugal og Spania, fikk man samtidig én felles prisberegning for 17 europeiske land med mer enn 2000 TWh årlig forbruk.

I februar ble priskoblingen i Nordvest-Europa gjennomført. Dette sikret at kraftmarkedene i Norden og Storbritannia ble koblet sammen med markedene på kontinentet i én felles algoritme som igjen skal sikre at kraftflyten mellom landene blir optimal.

Etter koblingen har gjennomsnittlig daglig volum i dette markedet vært 3,2 TWh, med en verdi på over 1,5 milliarder norske kroner. Med koblingen til Sørvest-Europa vil en enda større del av det europeiske kraftmarkedet knyttes sammen.

- EU trenger økt konkurransekraft og reduserte klimautslipp. Vi skaper et større og mer likvid europeisk marked. I tillegg sørger den europeiske priskoblingen for at vi optimaliserer nytten av investeringer i nett og mellomlandsforbindelser, sier direktør Bente Hagem i Statnett i en pressemelding.

Når priskoblingen i Sørvest-Europa nå er gjennomført og de to områdene knyttet sammen, vil priskoblingen omfatte 17 land: Tyskland, Østerrike, Frankrike, Belgia, Nederland, Luxemburg, Storbritannia, Danmark, Finland, Sverige, Norge, Estland, Latvia, Litauen, Spania og Portugal. Polen er også sammenkoblet gjennom SwePol-forbindelsen.

Til sammen omfatter dette rundt 2 400 TWh årlig kraftproduksjon, som innebærer ca. 75% av Europas kraftforbruk.

Neste skritt for priskoblingen i Europa vil nå være å knytte Italia til gjennom Italian Borders market coupling project (IBWT) og Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og Romania gjennom priskoblingsprosjektet 4M MC.