Regjeringen: Haster ikke å avklare Norges EØS-bidrag

Norge og EU står langt fra hverandre i forhandlingene om nye EØS-midler. – Vi har ikke dårlig tid, sier europaminister Vidar Helgesen.

Femårsperioden med EØS-bidrag utløp 30. april, men partene er ikke nær noen enighet om neste periode.

– Vi har erfaring med at disse forhandlingene tar lang tid. Forrige gang gikk det ett år over tiden, nå er vi 14 dager over tiden, og det lever vi godt med, sier europaminister Helgesen (H) til norsk presse i Brussel.

Fire måneder etter at forhandlingene startet, vil regjeringen heller ikke si hvor mye EU krever. Betydelig mer, er formuleringen, og ifølge ubekreftede rykter i Brussel kan det dreie seg om nær en dobling av dagens beløp.

Det er på rundt 1,8 milliarder euro over fem år og er penger EFTA-landene betaler for å bidra til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller innen EU.

Norge dekker inn nesten hele summen og vil i utgangspunktet ikke betale mer. EU viser til år med krise og store behov i kampen mot ungdomsledighet i Unionen.

Avstand

– Dette er et krav vi ikke var forberedt på. Vi mener vi ligger på et godt nivå der vi er, og det er utgangspunktet vårt i disse forhandlingene, sier Helgesen.

Europaministeren ser ingen grunn til at Norge skal øke bidraget når EU samtidig reduserer sine budsjetter, og han sier klimaet i samtalene preges at det er avstand mellom partene.

– Det har vært situasjonen i tidligere runder også. Da har man kommet fram til en løsning, og jeg er trygg på at vi skal finne en løsning. Men det er ikke i dag vi skal finne den, sier han før han deltar på det halvårlige møtet i EØS-rådet i Brussel.

Det er den øverste politiske møteplassen mellom EFTA og EU, og EØS-midlene blir diskutert der uten at det skjer i forhandlingsform.

Ny runde

Fredag møtes forhandlingslederne til det første offisielle møtet siden samtalene startet i januar.

– Forhåpningen er at vi skal komme litt videre, men ikke at vi får noen gjennombrudd denne uken, sier Helgesen til NTB.

Forhandlingene om EØS-midlene rommer også forhandlinger om markedsadgang for norsk fisk i EU. Det blir gitt tollfrie kvoter på visse fiskeslag, og disse kvotene gjelder ikke lenger nå som EØS-perioden er over.

– Det er ikke en dramatisk situasjon. Det er viktigere at vi tar den tiden vi trenger for en god fiskeriløsning, mener europaministeren. (©NTB)