Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Selger flere luksusboliger

Salget av boliger til over ti millioner kroner er doblet siden 2010. Dyreste bolig i fjor gikk for 60 millioner.

I fjor ble det solgt til sammen 913 boliger i prisklassen ti millioner eller mer. Til sammenligning ble det solgt 486 boliger i dette prissjiktet i 2010.

Det viser tall fra Norsk Eiendomsinformasjon, som lager omsetningsrapporter for alle eiendommer i Norge.

– Fjorårets dyreste bolig ligger i Holmenkollen. Men det omsettes mange dyre boliger også utenfor Oslo. I Bergen ble det solgt 30 boliger over ti millioner, og den dyreste Bergens-eiendommen nådde opp i 39,2 millioner kroner. I Trondheim ble en bolig på Singsaker solgt for 14 millioner kroner, sier salgs- og markedsdirektør Sindre Landmark i Norsk Eiendomsinformasjon i en pressemelding.

De rike enda rikere

Én av årsakene til veksten er at de som handler de aller dyreste boligene har enda bedre råd i dag enn i 2010, mener administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge, tidligere Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

– I 2010 så vi fortsatt ettervirkningene av finanskrisen. De som kjøpte boliger i de høyeste prisklassene hadde det mer krevende økonomisk. I dag er bildet helt annerledes. Boligmarkedet er normalisert, mener Dreyer til tross for at tallene fra Boligprodusentenes forening viser et nytt tilbakeslag for boligbyggingen i Norge i april.

Ifølge pressemeldingen fra Norsk Eiendomsinforamsjon har prisstigningen bidratt til å dytte flere boliger oppover i det høyeste prissjiktet. Boligprisene har i snitt steget 37 prosent de siste fem årene. Den dyreste boligen som ble solgt i Norge i 2010 kostet 40 millioner kroner, mens den dyreste i fjor gikk for 60 millioner.

De økende boligprisene i Norge ser ut til å tiltrekke seg internasjonale meglerhus. Nylig åpnet det svenske meglerselskapet Eklund Stockholm New York (ESNY) kontor i Oslo. De har spesialisert seg på å selge de aller dyreste boligene i Stockholm og New York.

– Våre kunder er blitt tryggere på at den norske økonomien er bærekraftig. Norsk næringsliv kan vise til gode resultater. Derfor tror vi på et løft i dette segmentet, sier Keven Frantzen i ESNYs filial i Oslo.

Fjonge adresser

Fremover kommer flere norske boliger til å bli kjøpt av utlendinger, mener ESNY.

– Mange ønsker en sekundærbolig, og vi har svenske interessenter til våre norske boliger, sier Keven Frantzen.

Til tross for dobling av luksusboligsalget, ligger Norge langt unna pristoppen internasjonalt. I New York averteres nå flere leiligheter til rundt 50 millioner dollar, det vil si 300 millioner norske kroner.

– Etterspørselen etter boliger i de dyreste strøkene i London, New York og Singapore er mye større enn her hjemme. Derfor er prisene mye høyere enn her. Den dyreste som noen gang er lagt ut for salg i Norge, hadde en prislapp på 110 millioner kroner, sier Christian Dreyer.

Norsk Eiendomsinformasjon driver nettportalen Infoland.no, som er en nasjonal formidlingskanal for eiendomsinformasjon og geografisk informasjon i Norge og gir tilgang til oppdaterte opplysninger innen eiendom, kart-, vei- og plandata, samt foto i Norge.

– Vi tilbyr omsetningsrapporter som gir oversikt over alle tinglyste eierskifter og borettslagsandeler. Bygg- og anleggsbedrifter bruker rapportene som underlag når de fastsetter verdi. Også avisenes henter opplysninger fra våre rapporter til sine boligsider. Det finnes data helt tilbake til 1992, sier Sindre Landmark.