Illustrasjonsfoto: Christian Aarhus

10 millioner ekstra til sikring av trehus i revidert statsbudsjett

Brannen i Lærdal tidligere i år har satt sikkerheten for verneverdig trehusbebyggelse på agendaen. Nå bevilger regjeringen 10 millioner kroner ekstra for å sikre brannberedskapen.

En undersøkelse nylig utført av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, viste at to av tre områder med vernet trehusbebyggelse mangler eller har for dårlig brannsikring.

Nå setter miljøvernminister Tine Sundtoft (H) av 10 millioner kroner i det reviderte statsbudsjettet for å sikre norsk trehusbebyggelse mot branner som i Lærdal, skriver Aftenposten.

– Vernede trehus er en viktig del av den nasjonale kulturverdien. Det gjør områdene til en større opplevelse, sier Sundtoft.

Midlene skal forvaltes av Riksantikvaren som skal fordele pengene til kommuner som søker om midler. Fra før av er det også satt av 14 millioner kroner til brannsikring av stavkirker i budsjettet.

– Vi har sagt at det er behov for 40 millioner kroner årlig, men vet hva som er mulig å få til i revidert nasjonalbudsjett. Den nye regjeringen må få budsjettet i sitt spor, og da håper vi det kommer enda mer, sier Ola Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen.

Revidert nasjonalbudsjett legges fram onsdag.