Leilighetsbygg rammes hardest av salgssvikt i årets fire første måneder.

Nytt tilbakeslag for boligbyggingen

Boligprodusentenes apriltall viser nok et tilbakeslag for salg og igangsetting av nye boliger.

På grunn av at påsken i år falt i april, mener Prognosesenteret, som utarbeider tallene i samarbeid med Boligprodusentene, at det er samlede tall for mars og april som gir best uttrykk for utviklingen innen boligbyggingen akkurat nå. Her viser igangsettingen av nye boliger en nedgang på tre prosent, mens salgsnedgangen er på hele 22 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Etter årets fire første måneder viser igangsettingstallene et fall på 13 prosent, mens nyboligsalget har en svikt på 23 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Lavest siste tre år

Dette betyr at nivået på boligbyggingen så langt i år også ligger henholdsvis 26 og 24 prosent bak tallene for 2011 og 2012, mens salgsnedgangen er på 17 og 24 prosent for henholdsvis 2011 og 2012 i samme perioden. Årstakten for igangsetting av nye boliger har falt med 10 prosent fra oktober 2013, mens årstakten for nyboligsalget har viser et fall på 20 prosent fra juli 2013.

Ber myndighetene om hjelp

– Med en så svak nybygging vil vi få en sterk prisstigning i bruktboligmarkedet fremover, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

For å få ny fart på boligbyggingen ber han myndighetene gjøre noe med regelverket slik at boligbyggerne kan få redusert prisen på nye boliger. Ett godt tiltak er å få redusert snusirkelen for rullestol som «boligminister» Jan Tore Sanner har signalisert.

– Vi ønsker også bedre planbestemmelser som kan gi raskere behandling. Dessuten må kommunene regulere nok tomter for boligbygging. Nå er det viktig å få bygget tilstrekkelig med nye boliger. Dagens nivå er for lavt, fremholder Jæger.

Alle boligtyper rammet

Bygging av samtlige boligtyper viser tilbakegang etter årets fire første måneder sammenlignet med samme periode i fjor. Småhus rammes hardest med en svikt på 21 prosent. Leiligheter og eneboliger har en tilbakegang på henholdsvis 13 og 7 prosent.

Også salgsnedgangen første tertial rammer alle boligtyper, men her er det leilighetsbygg som faller mest med en nedgang på 33 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Eneboliger og småhus faller med henholdsvis 19 og 13 prosent.

Størst salgssvikt i Oslo

De fleste fylker opplever en nedgang i både salg og igangsetting. Oslo rammes desidert kraftigst av salgsnedgang med et fall på 51 prosent på 12 måneders basis. Et lite lyspunkt får være at fallet ikke er blitt noe større fra forrige måling i mars. I fylkene Nordland, Buskerud, Telemark sviktet boligsalget med over 30 prosent. Tunge boligfylket som Rogaland, Sør-Trøndelag og Hordaland opplevde også solid salgsnedgang på henholdsvis 19, 17 og 14 prosent.

Når et gjelder igangsetting er det fylkene Telemark og Vest-Agder som er hardest rammet med nedgang på henholdsvis 41 og 35 prosent. Men også tunge boligfylker som Akershus og Hordaland opplever fall i nybyggingen på henholdsvis 20 og 12 prosent.