Valhall flerbrukshus

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson
Anders Sol¿st

Det er livsviktig for innbyggerne i mange vær- og konjunkturutsatte kommuner nordpå å bite seg fast – hvis de har noe å bite i. Det har de fått i Vardø der kommunen med et økonomisk kjempeløft nå tar i bruk et lenge ønsket flerbrukshus.

Fakta

Sted: Vardø

Prosjekttype: Flerbrukshus

Bruttoareal: 5.500 kvm

Byggherre: Vardø kommune

Totalentreprenør: AF Arktek (samarbeid Bjørn Bygg / Nilsen & Haukland)

Kontraktssum eks mva:
133 millioner kroner

Arkitekt: Lorentz Kielland Arkitekter

Byggherreombud: Norconsult

Rådgivere: RIV: Norconsult l RIE og RIB: Multiconsult i Alta l RIBfysikk: Rambøll l RIA: Brekke & Strand

Underentreprenører/leverandører: Elektro: Elektro Nord l Rør: Bend og Bøy l Ventilasjon og automasjon: Norklima l Stålbasseng og barne-
basseng: Pooltec l Vannbehandling og boblebad: Prosessing Norge l Maler: Alta Fargerike l Flis: Proff-
keramikeren l Lås og beslag: Termo Glass l Vannklie: Norslide l Stupe-
brett: Klubben l Glassfasade: Norsk Aluminium l Yttervegger: Senja Element l Ringmurelementer: Jaro l Kjerneboring: Finnmark Entreprenør l Brannisolering: Firesafe l Gulvpuss: KSK Bygg l Limtre: Duottar Oy l Tak-
tekking, dampsperre og lett-tak: Protan Takservice l Trapper: Ferrozink l Storkjøkken: Larsen Flowtech l Skyveamfi: Fora Form l Heis: Kone

Det gamle velferdshuset fra begynnelsen av 1960-tallet lå på samme sted og inneholdt en mindre samlingssal og en for lengst utdatert svøm-
mehall. Valhall flerbrukshus inneholder et badeanlegg med 25 meters basseng, stupetårn og badstuer. Anlegget inneholder også sklie, boblebad og «plaske-
dam» for de minste. I tillegg er det rom for ulike trenings-
aktiviteter som bryting, aerobic med mer.

I plan to, over garderobene til badeanlegget, ligger en flerbrukssal med skyveamfi. Vardø kommune har også investert i et nytt kinoanlegg for de ca. 225 sitteplassene her oppe. I de totalt 5.500 kvadratmeterne er det også flere større og mindre arealer for allsidig bruk, i tillegg til et storkjøkken som man håper å få eksterne driftere til.

Lys i tunnelen
Vardø kommune har på nesten 40 år halvert inn-
byggerantallet. Det har vært tøffe tak, med nedlegging av fiskeindustri og sentralisering av offentlige arbeidsplasser. Nå er en forsiktig reetablering av arbeidsplasser i gang, og det anes en gryende optimisme i det tidligere travle fiskeværet.

– Det er mange positive elementer som peker i riktig retning. Men vi må også ha noe å tilby de som flytter hit, slik at de blir boende, understreker rådmannen i Vardø kommune, Hans Erik Wilhelmsen. Han har vært med fra det første tankespinnet i 2004, og har vært kommunens utrettelige og engasjerte prosjektleder hele veien siden.

– Det var et ønske om å få knyttet flerbrukshuset sammen med det gamle rådhuset. En følge var at vi fikk etablert et naturlig bindeledd i foajeen og mellombygget. Rådhuset er fra 1955. Det var derfor et ønske om å ivareta byggets ikoniske karakter i byen. Detaljløsninger i overgangen skal sikre rådhuset kontinuitet, og i den store glassgården kan man lese volumet fra utsiden. De klimatiske forholdene tilsier at det ikke er noen uting å skape et innvendig uterom. Nå har vi tilført nye funksjonelle kvaliteter i rådhuset, både i rømningsveier og som forbindelse til de ulike etasjene i rådhuset. Formannskapssalen er nå tilknyttet flerbrukshuset med en egen forbindelse, forklarer Lorentz Kielland i Lorentz Kielland Arkitekter.

Et samarbeid
Totalentreprisen, med en målpris, utføres av Arktek. Det er en samarbeidskonstellasjon mellom tre nordnorske entreprenører. Her er kun to av dem med; Nilsen & Haukland AS og Bjørn Bygg AS, der sistnevnte er kontraktspartner og har hatt prosjekteringsledelsen.

– Målet er å ta større prosjekter sammen som den enkelte entreprenør ikke makter å ta alene. Valhall er et komplisert bygg, men her kan vi trekke veksler på hverandre. Internt er vi likestilt i en delingsprosent ut i fra funksjonærbemanning og oppgaver. Dette prosjektet er det første i Arkteks regi, sier prosjektleder i Bjørn Bygg, Jan Are Isaksen.

– Modellen med en samspillskontrakt var spennende, og vi har aldri gjennomført en liknende modell. Men det gir oss som byggherre bedre risikokontroll og muligheter for å trekke elementer ut av kontrakten, noe vi gjorde med grunnarbeidet, bekrefter Wilhelmsen. Grunnarbeidet ble utført av kommunens egne mannskaper.

Vær og vind
Isaksen trekker frem både vinterarbeid og logistikk som noen av utfordringene for entreprenørene. Selv om alle var godt vant med arktiske værforhold, kunne det enkelte ganger holde hardt.

– Ofte var det ikke klokka, men været som styrte fremdriften og arbeidsdagene. Det var krevende å heise opp elementer med store vindkrefter i sving. I de to hardeste vintermånedene i fjor hadde vi mye stopp i fremdriften. Det løste vi ved at vi jobbet på kvelden eller natta dersom vinden hadde løyet. En stor takk til de håndverkerne, ue-ene og kranførerne som var med på det. En fantastisk stå-på-vilje. Alle var enige om at jobben måtte bli ferdig og stilte opp uten betingelser. Alle som har vært her har også stortrivdes, forteller han.

Logistikk
I tettbygde strøk er man vant med en byggevareshop eller leverandør nesten bak en hver busk.

– Selv om vi tok høyde for det, var logistikken mer krevende enn vi regnet med. Ting vi er vant til å få tak i Alta eller Tromsø får vi ikke tak i her. Alt må planlegges i detalj, men vi hadde uvurderlig hjelp fra Finnmark Entreprenør her i Vardø som var kreative, hadde et lager og derfor kunne bidra ofte og mye, sier Isaksen.

På Varangerhalvøya er det heller spinkelt med tilbydere og håndverkere som kan ta forholdsvis store jobber. Bjørn Bygg og Nilsen & Haukland utfører mange fag i egen regi, men måtte hente inn kapasitet også fra andre.

Avstander og reiseveg
Til flisleggingskontrakten gikk det ut forespørsel til 10-11 firmaer – kun ett ga pris. Det har ikke bare med markedet å gjøre, men sier også noe om de enorme avstandene nordpå. Ett eksempel: da Isaksen skulle møte Byggeindustrien for dette intervjuet i Vardø, hadde han tilbakelagt over 50 mil i bil fra Alta samme dag.

– Avstander og reise er en del av det å bo i Finnmark, det er en del av kulturen, sier han lakonisk.

Stålbasseng
Det store 25 meters bassenget er ikke et tradisjonelt flislagt betongbasseng. Vardø, den nordøstligste byen i Norge, fikk æren av å få montert det første såkalte 25 meters bassenget med Myrtha-konstruksjon her i landet.

– De fleste entreprenører er ikke så glade i betongbasseng, de har fått mange overraskelser i ettertid. Derfor så vi etter alternative løsninger. Sammen med Norconsult, som var bygg-
herreombud, bestemte vi oss for en løsning med stålbasseng. Det er flere fordeler; et ferdigbygd modulsystem med pvc-belagte stålpaneler med et støttesystem, gjør at det er tett. Monterings-
tiden var også svært kort, ca. tre uker, sier Wilhelmsen.

– Modig kommune
– Valhall er et lavterskelprosjekt, rasjonelt og edruelig økonomisk. Det er knadd på gjennom hele prosjektutviklingen og er et eksempel til etterfølgelse for flere steder i landet. Flere byer er preget av reduserte tilbud for innbyggerne, men det er slike ting som må til for at samfunnene skal overleve i dobbelt forstand. Vardø kommune var modige som turte å satse på et slikt prosjekt, påpeker arkitekt Kielland.

Valhall skulle være ferdig til 1. mars, men kommunen har valgt å vente med den offisielle åpningen. For det første var det hensiktsmessig å bruke god tid på nødvendig innkjøring og testing.

– Men det er også en annen grunn. Åpningen markeres tre dager fra den 16. mai. Midnattssola kommer natt til 17. mai. Nå kan den store foajeen innvies i høytidelige former nasjonaldagen. Da kommer det representanter fra de to vennskapsbyene våre, Arkhangelsk og Kemijärvi på besøk. Russerne også med eget brassband, avslutter Wilhelmsen.

Med en prosjektkostnad på 140 millioner kroner, er Valhall flerbrukshus et betydelig løft for Vardø kommune.


Flere prosjekter