Scandic Ørnen

Med 368 hotellrom og en egen konferanse-avdeling med 16 rom, er Scandic Ørnen Bergens største hotell.

Fakta

Sted: Bergen

Prosjekttype: Nybygg, hotell

Kontraktssum eks mva:
367 millioner kroner

Bruttoareal: 17.642 kvm

Tiltakshaver: Obos Forretningsbygg

Byggherreombud: Erstad & Lekven

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Arkitekt: Niels Torp

Landskapsarkitekt, trafikkplan: Asplan Viak

Rådgivere: RIB: Node l RIV, RIE, RIE 3D, RIGeo og RIEnergi: Multiconsult l RIBr og RIAku: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Riving og grunnarbeid: Rivenes l Spunting: Kynningsrud l Spennkabler: KB Spennteknikk l Oppspenning av spennkabler: Nordic Industry Consulting l Cemtobent, bentonitt-
membran: Teknikk l Trappe-
elementer: Nor Element l Gulvav-
retting: Betonggulv l Stålsøyler, vindkryss: Fana Stål l Taktekking og membran: Protan Bergen l Glass-
arbeider: Bue Aluminium l Fasader: Skandinaviska Glassystem AB l Rekk-
verk: Montal Systems l Rømnings-
trapp i stål: Talitor l Hovedtrapp og innv glassrekkverk: Trakon Vest l Gesimsbeslag, kassetter og utv. himlinger: Fjell Blikk l Innv. tømrerarbeider: Innomhus l Maling, tapet og epoksy: Edwardsson Entreprenør l Parkett: Bo Andren l Tepper og gulvbelegg: Magnus Stigen l Flis og mur: Fyllingen Flis & Mur l Gulv i kjøkken og avretting: Acrylicon Rogaland l Rimexplater: Franke Onsrud l Rørlegger: Vestrheim l Baderomskabiner: Bathsystems Spa l Elektro: Otera l Ventilasjon og kjøling: GK Norge l Branntetting, -maling og -isolering: Bergen Skade Service l Sprinkler: Tore Eide l Lås og beslag: Låsgruppen Wilhelm Nielsen l Beleggningstein: Anleggsgartner-
mester Wikholm

Hotellet åpnet 2. mai i år etter to og et halvt års byggetid. Det har 13 etasjer over bakkenivå og to under. Samlet areal er 17.642 kvadratmeter (BRA).

367 millioner kroner
Bygget er tegnet av Niels Torp AS og ført opp i totalentreprise av Veidekke Entreprenør. Veidekkes kontraktssum er på 367 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Obos Forretningsbygg AS. Høsten 2011 startet rivning av de eksisterende byggene på tomten, og grunnarbeidene startet ved årsskiftet 2011/2012.

Spuntet byggegrop
Scandic Ørnen ligger nær Bergen Storsenter og ByGarasjen, omkranset av Lyder Sagens gate, Lars Hilles gate, Bjørns gate og Vestre Strømkaien. Tomten er på 1.745 kvadratmeter og har løsmasser og gamle fyllinger over fjellgrunn. Prosjektleder Knut Olav Haakonsen i Veidekke Entreprenør forteller at hele byggegropen ble spuntet to meter utenfor veggliv. Spunten som er dypere enn to meter under bakken står igjen. Ca 18.000 kubikkmeter masse er tatt ut fra tomten. En bentonitt-membran beskytter bygget mot radon og vanninn-trenging. I tillegg er bunn-
plate og yttervegger støpt som vanntette konstruk-sjoner for ekstra sikkerhet.

Bergens største
Med 368 rom er Scandic Ørnen Bergens største hotell. Standarden er høy. De viktigste kundegruppene er forretningsreisende og konferanser, men hotellet ønsker også å være en plass for både tilfeldige og avtalte møter mellom mennesker. Hotellet har 16 møterom og kan ha inntil 400 konferansedeltakere samtidig. Det er cirka 130 arbeidsplasser ved hotellet.

Mat blir et satsingsområde, både for hotellgjestene og Bergens befolkning. Hotellets største restaurant har fått navnet Aquila. Den ligger i andre etasje og har 350 sitteplasser. I 13. etasje ligger restauranten Roast (80 sitteplasser) med panoramautsikt over Bergen, mens lunsjstedet Toast (30 sitteplasser) ligger i første etasje med inngang fra Lars Hilles gate.

Sikkerhetsskjerm
Bygget følger tomtegrensen og er tilnærmet kvadratisk. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Mens støp pågikk var de to øverste etasjene beskyttet med en sikkerhetsskjerm som var festet til stillaset. Skjermen beskyttet arbeiderne og utstyr i de to øverste etasjene mot å falle ut fra bygget. Takene er flate, isolerte og tekket med folie.

Fasadeelementer
Fasadene består av prefabrikkerte elementer med ferdig innsatte vinduer og kledning med fliser fra Italia, sjøvannsbestandig aluminium og partier med baksidemalt glass. Bygget har to glassfasader mot nord. Fasadene er komplekse. Av de 745 elementene på fasadene er cirka 450 forskjellige. Fasade-
elementene er levert ferdig isolert og med innvendig diffusjonssperre. Kun to lag gips er montert på stedet. Elementene er produsert innendørs og er tette og dermed fuktsikre.

Det er fliser på gulvet i lobbyen og i vrimleareal i konferanse-avdelingen, parkett og tepper på rommene og tepper i restau-ranter og korridorer. Kjøkkenet har Acrylicon på gulvet. De fleste veggene i bygget er faste. En fleksibel skillevegg kan dele den største konferansesalen i to mindre saler. Det er faste gips-
himlinger i fellesarealer, med en blanding av perforert og slett gips for å ivareta krav til støydemping. I den største konferanse-
salen er det i tillegg benyttet støydempende løsninger på deler av veggene. I hotellkorridorer er det systemhimlinger, mens hotell-rommene har malte betonghimlinger (med unntak av et lite felt med systemhimling innenfor døren). Synlige overflater er i robuste materialer som er enkle å holde rene. Hele hotellet har universell utforming.

Bygget har fire tekniske rom; to på taket og to i nederste underetasje. Det er god tilkomst for vedlikehold av tekniske installasjoner. Ventilasjonsanleggene har en samlet kapasitet på 160.000 kubikkmeter per time. Hotellet har vannbåren opp-
varming basert på fjernvarme, med ettervarme på ventilasjonen i hotellrommene og radiatorer i fellesarealer. Baderommene ble levert som ferdige kabiner og har vann-båren gulvvarme. Hotellet er full-sprinklet. Det er solavskjerming med innvendige persienner i fellesareal.

Krevende tomt
Knut Olav Haakonsen sier at en trang tomt med mye trafikk rundt har vært den største utfordringen i prosjektet, spesielt med tanke på at bygget har inntil 13 etasjer. Ca 150 personer var med da byggeaktiviteten var på topp.

– Vi tar med oss nyttige erfaringer om prefabrikkerte fasader og sikkerhetsskjerm ved støp fra byggingen av Scandic Ørnen, sier Knut Olav Haakonsen.

Vertikalitet og spenst
Sivilarkitekt og daglig leder Niels Torp i Niels Torp AS forteller at for 100 år siden bandt en vakker og stemningsfull kanal sammen Store og Lille Lungegårdsvann, to bydeler i Bergen, sentrum og forstad.

– I dag er det en sliten bygarasje og en motorveispreget entrégate som hilser deg velkommen til vakre Bergen. Her finnes et incitament for å starte et omfattende oppgraderingsarbeid med et stort potensial, sier Torp.

– Et hotell, en allmenn nyttighet som kan besøkes og brukes av byens befolkning, både på gateplan og i 13. etasje med utsikt i alle retninger fra restaurant, bar og takterrasse, er bygget på en trang, liten tomt tett på en flodbølge av biler inn og ut av byen, sier Torp.

Bygningskroppen er komponert med en høy og en lav del.

– Vi har søkt en utforming som gir den høye delen nødvendig slankhet, vertikalitet og spenst i fjernvirkning. Den lave delen har fått en nedskalert detaljering for å møte den eksisterende bebyggelsen i området. Interiøret på gateplan og i mezzanine

tasje inviterer til gjennomgang, et strøk mellom byboulevarden og Lars Hilles gate, på vei mot Grieghallen og indre by. Her er restaurant, møterom, auditorium, kafé og hovedatkomst til oppholdsarealene på byens tak, sier Torp.


Flere prosjekter