Marine Harvest Fish Feed

Her skal Marine Harvest (MH) produsere 220.000 tonn fiskefôr i året. Det er nok til å dekke nærmere to tredjedeler av Marine Harvests totale lakseproduksjon i Norge.

Fakta

Sted: Valsneset i Bjugn kommune, Sør-Trøndelag

Prosjekttype: Næringsmiddelfabrikk

Bruttoareal tomt: 75.000 kvm

Byggherre: Marine Harvest

Totalentreprenør: Reinertsen

Byggeherreombud:
Mick Watts for Marine Harvest

Rådgiver: RIB, RIBR, RIG, RIVA, RIAku: Reinertsen

Underentreprenører/leverandører: Elektro: Argon Elektro l Sprinkler og VVS: K. Lund l Ventilasjon: Teknisk Ventilasjon l Renseanlegg; Salsnes Filter l Personheis: Heis-Tek l Male-
arbeid: Bråten og Berge l Yttervegger og stålmontasje: Promostal l Innervegger/dører/vinduer: Huurre Norwey l Betongelementer: Overhalla Betongbygg l Hulldekker: Spenncon l Betong, sjakt og trapper: Contiga l Dekk med stål og montasje: Pekabex Bet l Betongleveranser: Unicon og Uthaug Sementstøperi l Graving og fylling: Tverås Maskin og transport/Bjørn Norset l Masseleveranse: NCC Roads l VA leveranse: Brødrene Dahl l Kranservice: Nordic Crane l Brakke-rigger: Ramirent Module System l Taktekking: Icopal Tak l Branntetting: Firesafe l Tømrerarbeid: Rædergård Entreprenør l Kaianlegg: Øksnes Entreprenør

Som et slags mini-Manhattan reiser de 40 meter høye siloene seg mot himmelen midt i havtåken inne på industriområdet Valsneset i Bjugn kommune i Sør-
Trøndelag. Som nærmeste nabo svirrer seks vindmøller som skal gi strøm til det som inntil nå blir landets største fiskefôrfabrikk. På rekord-
raske 16 måneder har den store og kompliserte fabrik-ken blitt bygd med Reinertsen AS som byggentreprenør, og med danske, tyske, islandske og polske firma som viktige sideleverandører. Ikke minst til prosessanlegg og de enorme siloene som er det som dominerer det ytre bildet av den nye fabrikken.

Midt i oppdrettsrike
MH har ikke mindre enn 40 oppdrettsanlegg i det som litt utvidet kan kalles Midt-Norge og Nordland.

– Derfor var det viktig for oss å finne en lokalisering der vi kunne nå flest mulig av våre anlegg innen maksimalt 15 timers seilingstid fra fôr-
fabrikken. Det stedet fant vi her på Valsneset der Bjugn kommune gjennom sitt kommunale selskap i mange år har lagt forholdene til rette for industrietablering. Hos Bjugn fant vi en meget god samarbeidspartner, understreker Mick Watts, prosjektleder hos MH for den nye fabrikken.

Målet for Marine Harvest er å etablere et fullintegrert oppdret-
tskonsern der selskapet har hånd om alle ledd, fra produksjon av fiskeyngel til middagsbordet hos folk flest. Produksjon av fiskefôr var et manglende mellomledd i denne kjeden. Når man vet at fôret utgjør hele 50 prosent av utgiftene for å produsere opp-
drettslaks, sier det seg selv at det er viktig å ha hånd om også denne delen av produksjonskjeden.

«Hurtigmat»
Det har gått unna på Valsneset. Høsten 2012 var anbudskon-kurransen i gang, og fire entreprenørselskap konkurrerte om den delen av bygningsmassen som ikke spesialfirma skulle ta seg av. Reinertsen AS i Trondheim gikk seirende ut av konkurransen, og i desember 2012 kunne kontrakten på 300 millioner kroner underskrives. Totalprisen på hele anlegget blir imidlertid på nærmere én milliard kroner. Det skyldes at investeringene i siloer, kaianlegg og produksjonsutstyr er holdt utenfor Reinertsens regnskap.

4. januar i 2013 var Reinertsen som det første selskapet, på plass på det som etter hvert skulle bli en stor byggeplass. 6. juni i år starter prøveproduksjon, og en snau måned senere er hele det kompliserte anlegget i full drift. Da har byggeplassen vært utsatt for to av de verste orkanene, først Hilde og så Ivar, som har rammet denne delen av landet siden nyttårsorkanen i 1992. De små forsinkelser som har oppstått under veis, er tatt igjen, og levering skjer til avtalt dato.

Hovedbygget
Reinertsens oppdrag har først og fremst vært å bygge bygget på åtte etasjer som huser selve prosessanlegget. De har i tillegg hatt alt av fundamenteringsarbeid, og bygd en rekke mindre bygg, hele 15 i tallet. Arbeidet med de to siste lagerbyggene var i full gang da Byggeindustrien var på besøk. Kontor- og administra-sjonsbygget er det det lokale firmaet Rædergård Entreprenør fra nabokommunen Ørland som har tatt seg av. Bygging av de enorme siloene og en ny kai har gått på egne kontrakter. Til sammen har alle byggene en grunnflate på 20.000 kvm, mens tomten er på 75.000 kvm.

– Vi kom til dekket bord da vi startet her. Jeg kan ikke huske noen byggeplass der forholdene lå så godt til rette som her, forteller Reinertsen prosjektleder, islendingen Gudmundur Thordarson.

Fra før hadde kommunen gjennom det kommunale selskapet Valsneset energi- og industriselskap, i dag omdøpt til Kopparn utvikling, planert og fylt opp hele området med tanke på industrietablering. Det var bare snaue et par meter ned til fast fjell, og behovet for å sprenge bort fjell var beskjedent. Utfordringen var logistikken. Det store prosessanlegget som opptar alle de åtte etasjene i bygget, måtte monteres samtidig med at byggeprosessen foregikk. Samtidig skulle store tank- og siloanlegg monteres i nærmest armlengdes avstand til prosessbygget. Hele prosessbygget har en grunnflate på 1.500 kvm, og har en samlet flate på 12.000 kvm.

– Vi brukte 15 cm tykke, prefa-brikkerte betonggulv mellom hver etasje med 15 cm påstøp, og der nivåene i hver enkelt etasje varierer avhengig av slags utstyr som skulle monteres. Når utstyret i én etasje var montert, gikk vi videre med reisverket i stål, og så videre opp til neste dekk. Slik fortsatte vi helt til vi var på toppen, forteller Thordarson.

Alt stålarbeid kommer fra et polsk firma, og polakker har det vært mange av under byggingen. Til sammen har det vært folk fra hele ti .nasjoner på byggeplassen. Reinertsen alene har hatt opp til 120 ansatte på det meste, i snitt rundt 50 personer.

Siloer
Det visuelle inntrykket av fiskefôrfabrikken domineres av prosessbyg-get og de mange store siloene. Det er bygd 16 siloer i stål som danske Assentoft Silo har levert og satt opp, og som skal brukes til råmaterialer. I tillegg er det åtte andre store siloer, kledd i militærgrønt og levert av det islandske firmaet Hédinn. Her skal det lagres fiskeolje av ulike slag som brukes i produk-sjonen, mens åtte andre siloer er lagerplass for ulike typer planteoljer som raps og soya.

MH har investert i to nye bulkskip drevet med LNG (flytende naturgass) som skal levere råstoff, og frakte ut ferdigprodukter. I den anledning har firmaet Øksnes Entreprenør fra Vesterålen bygd ny kai som kan ta imot de nye skipene. En ny, stor kran er også på plass, og inne på land er det bygd tre store tanker for LNG som leveres av det norske selskapet Gasnor, basert på norsk gass. LNG skal også i stor grad brukes som energi i selve produksjonsprosessen, mens elektrisitet i hovedsak leveres fra vindmøllene på Valsneset, drevet av TrønderEnergi.

– Vi har hatt stor forsiktighet for å være så bærekraftig som mulig. Det bør gjennomsyre hele produksjonen, sier Mick Watts.

Fast og flytende
Produksjonen av fiskefôret er basert på både tørr og flytende råstoff. Fiskeoljen som brukes, har gått gjennom en renselses-prosess ved et anlegg i Danmark før det kommer til Valsneset slik at det ikke skal være den minste tvil om at alt fôr er rensket for alt som heter uhumskheter.

Ulike typer mel og planteoljer brukes også i produksjonen. Når råstoffene kommer inn til fabrikken, blir de først lagret i noen av de store siloene, før de ulike stoffene blandes og gjennomgår den prosessen som er nødvendig for å få det ferdige produktet som har form av pellets.

Det er satt strenge krav til utslipp, og all røykgass renses før den slipper ut gjennom en 80 meter høy skorstein. Avløpsvann sendes renset ut på 40 meters dyp i fjorden utenfor Valsneset. Fabrikken er storforbruker av vann. For å være sikret mot eventuell vannmangel er det bygd en vanntank som rommer 600 kubikkmeter.

Interessen for å få jobb ved fiskefôrfabrikken har vært stor. Det kom inn over 900 søknader til de 40 faste stillingene. Anset-telsene har alt skjedd, og mannskapet er nå inne til opplæring samtidig med at alt teknisk utstyr gjennomgår en nitidig testing før det kan trykkes på påknappen 6. juni.


Flere prosjekter