Aust-Agder kulturhistoriske senter

Foto: UnknownFoto: UnknownFoto: UnknownFoto: UnknownFoto: UnknownFoto: UnknownFoto: UnknownFoto: UnknownFoto: Unknown

Det kulturhistoriske senteret i Aust-Agder skal bevare og tilgjengeliggjøre historiske dokumenter og gjenstander for fremtiden. Med den nye bygningsmassen, bygget som passivhus, kan de gjøre dette på en bedre måte.

Fakta

Sted: Arendal

Prosjekttype:
Arkiv- og museumsbygg

Entreprisekostnad eks mva:
205 millioner kroner

Bruttoareal: 10.500 kvm

Byggherre: Aust-Agder Fylkeskommune

Bruker:
Aust-Agder kulturhistorisk senter IKS

Totalentreprenør: Skanska Norge

Arkitekt: Div A Arkitekter

Rådgivere: RI-B: Rambøll l RI-V: Øyvind B. Berntsen l RI-E: Sweco l RI-Br: Agder Consult

Underentreprenører/leverandører:
Grunn- og sprengingsarbeider: PS Anlegg l Fjellsikring: FJELL Renovering l Utomhusarbeid og tørrsteinsmurer: Oveland Utemiljø l Riving: O. Ager-
Wick l Peling: Holt Risa / Seabrokers l Armeringsleverandør: SSi l Betong-
leverandør: Betong Sør l Gulvstøp: Leif Tore Seljåsen l Stålkonstruk-
sjoner betongarbeider: Peikko Norge l Stålkonstruksjoner bæresystem og Paroc-elementer: OPS Mekaniske l Taktekker: Protan Tak l Lett-tak: Lett-Tak l Plattendekkerleverandør: Systemblokk Telemark l Hulldekker og prefab. trapper: Nor Element l Brannisolering: Agder Brannsikring l Glassfasader: Saint-Gobain Bøckmann l Maler og beleggarbeid: Brødrene Jacobsen l Industrigulv: Acrylicon l Himlinger: GHV System-
innredning l Blikkenslager: Agder Blikk l Murer: Muremester Sørensen l Rørlegger: Moi Rør l Ventilasjon: GK Ventilasjon l Elektriker: Elektro Skagerrak l Beslag: AK blikk l Vindus-
leverandør: Bykle vindu l Magasin-
inventar: Constructor l Systeminte-
grator: Schneider Electric l Heiser: HK Heis l Innerdører: Swedoor/Jeld-Wen

– Jobben vår er å samle inn, ta vare på, registrere, formidle og forske på kulturhistoriske dokumenter og gjenstander. Men allerede for ti år siden var areal-situasjonen prekær, og det var en utfordring å løse oppgavene våre på en god måte i de gamle lokalene, sier direktør Kjell Olav Masdalen i Aust-Agder kulturhistoriske senter (AAks).

Etter å ha dokumentert behovet ble det i årsskiftet 2009-2010 vedtatt å bygge nytt senter, finansiert av de 15 kommunene i Aust-Agder, fylkeskommunen og staten. Div. A Arkitekter AS fra Oslo hadde noen år tidligere vunnet konkurransen som la føringer for byggets utseende og profil. Bestemmelsene i TEK 10 var førende, men i tolvte time ble det også bestemt at senteret skulle bygges som passivhus, med millionstøtte fra Enova.

Krevende krav
Skanska Norge AS har vært totalentreprenør i bygge-prosjektet som startet desember 2011 og hadde overlevering i april i år.

– Ettersom det eksisterende bygget skulle rives, og der-
etter utføres omfattende grunnarbeider, fikk vi god tid til å planlegge prosjektet på forhånd. Det som har vært mest utfordrende har vært å nå passivhuskravene. Vi måtte blant annet til Sveits for å finne skyvedører som kunne garantere den tettheten vi trengte, sier prosjektsjef Ottar Haugmoen i Skanska.

Nybygget har et bruttoareal på 10.500 kvadratmeter, og består av syv etasjer. De fire nederste etasjene har synlig plasstøpt betong i fasaden og består av magasiner hvor dokumenter og gjenstander skal oppbevares. Den femte etasjen er publi-kumsetasjen med resepsjon, garderobe og kafé. Denne etasjen har en stor andel glass i fasadeuttrykket. De to øverste etasjene består av moderne utstillingslokaler.

De tre øverste etasjene er bygget med betongelementer og kledd med termo-ask.

– De har fått et bygg som krever lite vedlikehold. Termo-asken skal være vedlikeholdsfri i 50 år, sier prosjektsjefen.

Det har vært praktisert LEAN i planleggingsarbeidet. Skanska har selv hatt alt betong-, tømrer- og murerarbeidene i prosjektet. I tillegg til nybygget er det også rehabilitert 1.500 kvadratmeter i to eksisterende bygg som hører til senteret.

Teknisk fokus
Det er i alt brukt 4.300 kubikkmeter betong. Det har vært stort fokus på det tekniske i bygget knyttet til ventilasjon, temperatur og fuktighet. I syvende etasje står det 16 aggregaterpeikko

som kontrollerer klimaet i senteret.

– Leverandørene fikk beskjed om at alt teknisk som ikke var heiset på plass innen taket skulle legges, måtte demonteres og bæres inn del for del. Alt kom på plass, smiler prosjektsjef Haugmoen.

En mengde sensorer sikrer at alt ligger til rette for god bevaring av alle kulturminnene i bygget. Hvert magasin har både avfukter og befukter som sikrer ideell luftfuktighet. 20 energibrønner på 180 meter står for det aller meste av oppvarming og kjøling i bygget.

15 km hylleplass
I det nye bygget har senteret fått 15 kilometer med hylleplass for arkiverte dokumenter. I dag oppbevares rundt 50.000 gjen-
stander i senteret, men de har nå fått plass til det dobbelte.

– Vi er veldig fornøyde med vår nye arbeidsplass. Jeg synes bygget utrykker sin funksjon på en måte få andre bygg gjør. De nederste etasjene som inneholder alt som skal bevares er kledd i betong, mens publi-kumsetasjen er mer åpen med glass og trekledning. Det er et ærlig bygg, og jeg synes det er bra at også vi på Sørlandet kan våge å være rett frem, sier direktør Masdalen som mener samspillet mellom arkitekter og ingeniører i prosjektet ser ut til å ha fungert nærmest perfekt.

Skyhøy sorteringsgrad
Med tetthetsfokus, godt håndverk og 70 centimeter tykke isolerte yttervegger, ble tetthetsgraden til slutt målt til 0,19 – godt under passivhuskravet på 0,6.

Tiltakshaver Aust-Agder Fylkeskommune har satt strenge krav til entreprenøren, blant annet når det gjelder sorteringsgrad på avfall. Men at Skanska skulle komme tilbake med en sorterings-
grad på hele 98 prosent, hadde de nok ikke regnet med.

– Vi er veldig fornøyde med jobben Skanska har gjort for oss. Det var spesielt viktig at vi nådde tetthetskravet som utløste Enovatilskuddet på 3,6 millioner kroner, sier fylkesbyggesjef Kjell Jensen.

– Og så må jeg få si at samarbeidet har gått utrolig bra. Det har vært god stemning, løsningsfokus hele veien og minst to latter-
kuler på hvert møte, avslutter han.


Flere prosjekter