Bjerknes Plass

På Slettebakken i Bergen har ByBo AS ført opp de to første byggene i Bjerknes Plass. Bygg A hadde innflytting før jul i fjor og bygg B før påske i år. Bjerknes Plass er et pilotprosjekt innen omsorgsteknologi.

Fakta

Sted: Slettebakken, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Salgssum:
203 millioner (for bygg A og B)

Bruttoareal: 7.452 kvm

Tiltakshaver og prosjektledelse: ByBo

Byggeledelse: Fylkesnes

Arkitekt: Og Arkitekter

Landskapsarkitekt: Weglo Design

Rådgivere: RIB: Artec og Holst & Valen l RIV: Techmentor og FBT Ventilasjon l RIE: Trond Wickman l RIAku: Sweco Norge l RIBr: Multiconsult l Uavh kontr brann: Skansen Consult

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Rivenes l Betong-
arbeider: Stoltz Entreprenør l Vinduer og dører: Nordvestvinduet l Dører: Neumann Bygg l Rekkverk: Format stål og glass l Tømrer: Bygg-
mesteren Vest l Maler: BHB l Parkett: Bo Andren l Murer: Murmester Kåre Berge og Bergen Mur & Puss l Fliser: Modena Bergen l Rørlegger: Olav Grevstad l Elektro: Kjell Hansen l Ventilasjon: FBT Ventilasjon l Sprinkler: Sprinkler Vest l Alu-
miniumsdører og lås og beslag: Hole Lås l Kjøkken: Norema l Heiser: Scan Heis

De to byggene rommer til sammen 62 leiligheter. Et tredje bygg med 46 leilig-
heter skal stå ferdig i september.

Smarte svalganger
Byggene er tegnet av Og Arkitekter AS og ført opp i delte, byggherrestyrte entrepriser. Byggestart var i juni 2012. Samlet salgssum for bygg A og B er 203 millioner kroner. Gjennom-snittlig kvadratmeterpris var 46.000 kroner.

Prosjektleder Stian Stølsnes i ByBo forteller at det er 22 leiligheter i bygg A og 40 leiligheter i bygg B. Leilig-
hetene varierer fra 45 til 90 kvadratmeter. Stølsnes sier at standarden i leilighetene er høy, og kjøperne hadde flere tilvalgsmuligheter. Alle leilighetene har balkonger eller terrasser og Bjerknes Plass har en beliggenhet og utforming som gir leilig-hetene gode solforhold. Tilkomst til leilighetene over bakkeplan er via svalganger på østsiden av byggene. Svalgangene er utvidet og fungerer også på en smart måte som terrasser. Fra leilighetene er det god utsikt nordover. Fra de høyeste leilighetene i bygg C kan man se Askøy. I parkeringskjelleren under byggene er det 125 biloppstillingsplasser.

Mellom byggene er det et grøntareal og en lekeplass. I kort avstand fra prosjektet er det bussholdeplass, bybanestopp, fotballbane, tennishall, flerbrukshall med skatebane og kjøpesenter. ByBo er i gang med forberedelsene til en park mellom Bjerknes Plass og Nattland.

Pilotprosjekt
Alle leilighetene har universell utforming. Bjerknes Plass er et pilotprosjekt innenfor omsorgsteknologi og har mulighet for trådløs styring av lys, temperatur og andre funksjoner i leilighetene. Leilighetene har mange følere som kan sende signal til omsorgspersoner hvis noe er galt. Komfyren har automatisk nødbryter og det er montert sensor som registrerer vannlekkasje på kjøkkenet og stanser vanntilførsel. Stølsnes sier at det har vært viktig å skape en leilighet som ikke ser ut som et sykehjem-
rom. Husbanken støtter ByBos satsing på omsorgsteknologi i Bjerknes Plass.

Plasstøpt betong
Tomten på den sørlige delen av Slettebakken er på cirka 6,6 mål og skråner nedover mot nord. Grunnen består av fjell. Det går en bybanetunnel gjennom fjellet og deler av tomten måtte sprenges ut før Bybanen ble tatt i bruk. Parkeringskjelleren er ventilert, noe som beskytter byggene mot radon.

Bygg A har fire etasjer over bakken og er tilnærmet rektangulært. Bygg B har fem etasjer og er buet. Bygg C er vinklet. Alle byggene har bærende konstruksjon av plasstøpt betong. Takene har ensidig fall og er luftet, isolert og tekket. Fasadene har hvit brannimpregnert trekledning med noen grønne og gule innslag, grunnet og malt på byggeplassen. I leilighetene er det parkett på gulvene og flislagte bad og vegger av betong eller gips.

Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 45 cm i takene. Vinduene har en U-verdi på under 1,0. To leiligheter i hvert bygg er trykktestet og luftveksling per time er mellom 0,6 og 0,8. For å unngå fukt i konstruksjonen ble taket bygget kort tid etter at betongarbeidene ble fullført. Dekkene i svalgangene er skilt fra resten av betongkonstruksjonen for å unngå kuldebruer. Byggene er i lavenergiklasse 1. Alle leilighetene er sprinklet. Ved siden av innkjørsel til parkeringsanlegget står nedkast til søppelsuganlegg. Sorteringsgrad for byggavfall er cirka 63 prosent.

Lavenergibygg
Oppvarming skjer med radiatorer i stue og gulvvarme på bad basert på fjernvarme. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 25 kWh. Høyskolen i Bergen har bistått ByBo med kvalitets-sikring av energiberegninger, detaljløsninger og skal utføre energimerking av byggene. Leilighetene har balansert ventilasjon med et aggregat i hver leilighet.

Stian Stølsnes sier at byggingen har gått greit. – Det var en tøff vinter da betongarbeidene pågikk. Vi var heldigvis godt over grunnen da det var kaldest.

Circa 100 personer var med på byggingen da aktiviteten var på topp.

Bygge rundt gårdsplass
Sivilarkitekt Terje Grøstad i Og Arkitekter forteller at det arkitek-toniske hovedgrepet i prosjektet har vært å legge byggene rundt en gårdsplass.

– Denne løsningen gjør det mulig å gi leilighetene gode solforhold samtidig som det blir et fellesskap på gårdsplassen.



Flere prosjekter