Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Studenter stryker i brannsikkerhet

En ny undersøkelse viser at studenter har en slapp holdning til brannsikkerhet. Mer enn hver tredje student lar være å teste om boligen de bor i har røykvarsler som fungerer.

Det skriver Norsk brannvernforening i en pressemelding fredag.

– Hvis det skulle begynne å brenne om natten, er røykvarsleren det viktigste livreddende hjelpemiddelet vi har. Det er derfor viktig at alle tester røykvarsleren jevnlig for å være trygg på at den fungerer, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Norsk brannvernforening og forsikringsselskapet Tryg står bak en landsomfattende undersøkelse hvor formålet har vært å kartlegge studenters forhold til brannsikkerhet. Nær 5.000 studenter fra hele landet deltok i undersøkelsen, som fant sted i tidsrommet fra desember 2013 til februar 2014.

Nesten hver femte student (18,3 prosent) bor, ifølge pressemeldingen, i bolig uten slukkeutstyr, eller uten å vite hvor det finnes.

–Tilgang på slukkeutstyr er avgjørende for å kunne bekjempe branntilløp i egen bolig. Men da må utstyret være lett tilgjengelig, og man må selvsagt vite hvor det er, sier Kalheim i pressemeldingen.

–Denne undersøkelsen viser at det er et stort behov for informasjonskampanjer som bevisstgjør studenter og deres boligutleiere når det gjelder dette med brannsikkerhet, fremholder han.

Funn fra undersøkelsen blir presentert under årets brannvernkonferanse som finner sted på Scandic Hotel Fornebu 12. og 13. mai. Konferansen arrangeres av Norsk brannvernforening i samarbeid med Finans Norge, og samler et bredt fagmiljø innen forebyggende brannvern, heter det i pressemeldingen.