Terje Moe Gustavsen og Ståle Rød fremhevet viktigheten av åpenhet, ydmykhet og helhettenkning i HMS-arbeidet. Foto: Skanska

Skanska: Sammen for sikkerhet

Bygg- og anleggsbransjen er en av de farligste i Norge, skriver Skanska i en pressemelding. Målet er null skader og ulykker, og denne utfordringen må alle involverte parter ta fatt på sammen.

Rundt 40 prosent av alle arbeidsrelaterte dødsfall skjer på norske byggeplasser, skriver Skanska i en pressemelding fredag.

Skanska-arrangementet Sikkerhetsuka 2014 har foregått på byggeplasser over hele verden, denne uken. I den anledning inviterte administrerende direktør i Skanska Norge, Ståle Rød, vegdirektør Terje Moe Gustavsen på et besøk på prosjektet Dronning Eufemias gate i Bjørvika.

Må lære av hverandre

Vegdirektøren fremhever viktigheten av samarbeid mellom byggherre og entreprenørene.

– For at vi skal nå vår felles målsetning om null skader og ulykker på våre prosjekter, må vi bli enda flinkere til å lære av hverandre. Positive, og ikke minst mindre positive erfaringer, må deles og reflekteres rundt i fellesskap. Jeg setter derfor stor pris på å kunne delta på sikkerhetsuken til Skanska, sier Gustavsen.

Skanska har arrangert sikkerhetsuke i ti år. Sikkerhetsuka er et av de viktigste tiltakene når det gjelder å utvikle en god HMS-kultur for egne og innleide ansatte, skriver Skanska i pressemeldingen.

– Sikkerhetsuka er et av verdens største arrangement av sitt slag og vi er stolte over at nærmere 260.000 personer på våre arbeidsplasser har deltatt. Under årets uke har vi hatt spesielt fokus på det å jobbe sammen for alles sikkerhet. Dette gjelder egne ansatte, innleide underentreprenører og byggherrer. Alle må bidra dersom vi skal gjøre bransjen trygg, forteller Rød.

Alle blir rammet

Samarbeid mellom byggherre og entreprenør var et av de viktigste punktene som ble diskutert under besøket i Bjørvika. Ulykker rammer alle, store og små entreprenører, offentlige og private byggherrer, heter det i pressemeldingen.

– Vi har dessverre lagt bak oss to vonde år, med mange vonde dødsulykker. Vi jobber systematisk med å forebygge ulykker og har et tydelig lederfokus. Hele bransjen må jobbe sammen for å unngå at slike tragiske hendelser finner sted på byggeplassene våre. Sammen kan vi bidra til å utvikle og bygge en god sikkerhetskultur, på tvers av hele bransjen. Vi må tenke helhetlig, samtidig som vi konsentrerer oss om konkrete tiltak som gir tydelige resultater. Så langt i år har Statens vegvesen ikke hatt dødsulykker på våre entrepriser. Jeg håper at den positive utviklingen fortsetter, og at dette er et resultat av forebyggende tiltakene som er iverksatt, fortsetter vegdirektør Gustavsen.

Innføringen av obligatorisk bruk av vernebriller og hansker på alle Skanska-prosjekter er et eksempel på slike konkrete tiltak. Etter innføringen av påbudet, skriver Skanska, har antall øyeskader gått ned med 30 prosent.

– Dialog mellom entreprenørene og Statens vegvesen er helt essensielt. Gjennom åpenhet, ydmykhet og helhetstenkning, skal vi bygge sikkerhetskultur og finne de riktige HMS-løsningene i felleskap. Vi alle må være villige til å dele læringspunkter med hele bransjen, og på den måten løfte hverandre, avslutter Rød.