Skolebesøk på Høvik stasjon

Klasse 7B på Høvik skole var denne uka invitert på besøk til anleggsområdet til Jernbaneverket og Skanska ved Høvik stasjon.

Jernbaneverket og Skanska ønsket spente elever velkommen til besøket som ble arrangert i forbindelse med Skanskas sikkerhetsuke.

Det var mange spørsmål og stor interesse fra elevene som sto på utkikkspunktet på taket av en bygning inne på anleggsområdet ved Høvik. Representanter fra byggeledelsen i Jernbaneverket forklarte blant annet hvor de nye trappe- og heishusene skulle stå, og hvorfor det blir hele fem spor på stasjonen.

-Hvordan kommer vi oss ned til plattform, og hvor høyt vil sporene ligge når dere er ferdige, var blant spørsmålene fra elevene. -Det er spennende å tenke på hvor mye planarbeid som ligger bak et slikt prosjekt, og hvor mange detaljer som skal klaffe, sier lærer Anne Barkost.

Klassen ble delt i tre grupper, og de rullerte på tre ulike poster. Mens en gruppe sto på taket og fikk omvisning undersøkte en annen gruppe hvor stor blindsonen på en gravemaskin er. Elevene fikk i oppgave å plassere seg bak og ved maskinen, som sto stille og på betryggende avstand fra anleggsområdet, for å undersøke hvem av dem sjåføren kunne se i speilet. Og resultatet var at mange av elevene bak gravemaskinen var helt usynlige for sjåføren. Deretter fikk de som ville prøve å styre grabben på gravemaskinen under kyndig veiledning fra maskinføreren. En siste gruppe var inne på brakkeriggen og fikk blant annet lære mer om sikkerhetsarbeid på anleggsområder, og mer om byggingen av stasjonen.

-Sikkerhetsarbeid er ikke noe ekstra som kommer i tillegg til de andre arbeidene vi utfører. Det er noe vi planlegger for i alle arbeidsprosesser, fortalte HMS-ansvarlig i Skanska, Hege Finset, elevene. Skolebesøket var et samarbeidsprosjekt mellom Jernbaneverket og Skanska og ble arrangert i forbindelse med Skanskas årlige nasjonale sikkerhetsuke.

Det var en fornøyd, om enn noe kald, skoleklasse som forlot Høvik stasjon etter endt besøk. På spørsmål om hva som hadde vært best var svaret; være inne på brakkeriggen, se film og spise boller.