Boligpessimistene stilnet

I fjor høst var det mange pessimistiske analytikerne som var ute og spådde at boligboblen var i ferd med å sprekke, og at det kunne komme en prisnedgang på både 10 og 20 prosent. Slik gikk det jo ikke.

Det var vel først og fremst noen få analytikere som spådde dette, men de fikk spredd sine tanker og markedet fikk vitterlig en liten korreksjon. Men vi er enig med banksjef Rune Bjerke i at det kun er én plausibel forklaring på at det ble slik, og det er at markedet rett og slett ble snakket ned. Det er jo ikke slik at boligkjøperne plutselig ble borte noen få måneder for så å komme tilbake igjen. Det at noen få «spåmenn» kan skape stå stor usikkerhet i et helt boligmarked er ganske spesielt, men det er forståelig at folk blir skeptiske til å bruke sine sårt opptjente sparepenger, for ikke å snakke om å ta opp store lån, om markedet spås ned. Da venter heller folk og ser an markedet. Dette har folk nå gjort og prisene er på full fart opp igjen. Vi får håpe det nå ikke tar helt av, men at det blir en jevn og fornuftig vekst.

Lav rente kan føre at folk føler de kan låne mer enn de strengt tatt burde, men det virker som om folk flest skjønner at renten vil gå opp igjen og holder noe igjen. Det er jo selvsagt også bankenes plikt å se til at kundene ikke låner over pipa. Dessuten har vi også egenkapitalkravene som nå gjør at man selv må bidra ved siden av låneopptak

Norges Bak valgte, som alle forventet, å holde styringsrenten på 1,5 prosent. Sannsynligheten for at den vil stige i særlig grad den nærmeste tide er ikke veldig stor. Andre parametere enn boligmarkedet spiller her inn. Den norske kronen er allerede veldig sterk, og kan ikke bli mye sterkere om eksportindustrien ikke skal gå på en skikkelig smell. Derfor er man begynt å snakke om å øke kapitalkravet. Spørsmålet er om politikerne våger å se på dette på nytt, noe som selvsagt vil gå utover lånekundene.

Det skal bli spennende å se utviklingen i boligmarkedet fremover. Stemningen er nå god blant både meglere og selgere, og boligkjøperne våger igjen å gå et godt stykke over takst. Det kan bli en travel bolig-vår. Markedet er helt klart der ute, spesielt i byene og de større regionsentrene. Det spørs om markedet er like lettskremt i fortsettelsen. Det er begrenset hvor mange ganger man kan rope ulv før man stopper å lytte. Men det er klart, enkelte har jo mer eller mindre vært negative i flere tiår, så en gang får de kanskje rett.