Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen tror Norges Bank heller vil anbefale at bankenes krav til egenkapital økes enn å øke styringsrenten for å møte utfordringen.

Analytikerne forventer økt kapitalkrav før renteøkning

Analytikere tror ikke Norges Bank vil velge å heve styringsrenten for å hindre en potensiell ny boligboble. Kravet til bankenes egenkapital vil heller bli foreslått økt, mener de.

Sentralbanksjef Øystein Olsen velger å sitte stille i båten og endret ikke styringsrenten på 1,5 prosent torsdag. Det var i tråd med markedets og analytikernes forventninger.

Men den siste tidens økning i kredittveksten og boligprisene hjemme, har satt Norges Bank i en klemme. Sentralbanksjefen må foreta seg noe dersom veksten fortsetter. Men setter han opp styringsrenten for å hindre en ny bolig- og gjeldsboble, kan det føre til at kronekursen blir så sterk at landets eksportbedrifter får problemer.

Ikke renteøkning

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen tror Norges Bank heller vil anbefale at bankenes krav til egenkapital økes enn å øke styringsrenten for å møte utfordringen.

– Utviklingen internasjonalt gjør det nok vanskelig for Norges Bank å heve renten. Alle andre land holder sine renter uendret, og det er også kommet signaler om at Den europeiske sentralbanken skal begynne å svekke sin valutakurs, sier Holvik til NTB.

Professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, Steinar Holden, er av samme syn.

– Jeg tror det mest sannsynlige tiltaket mot de økende boligprisene er å øke kapitalkravet. Høyere rente vil trolig bidra til en sterkere krone, noe som vil være et problem for konkurranseutsatt næringsliv, sier han.

Upopulært

Holvik peker på spillet som pågår mellom landene om å ha lavest mulig valutakurs for å beskytte egen eksportsektor.

– Dersom Norge signalisere at vi planlegger å heve renten mye fremover, så er det et startsignal for investorene om å flytte pengene sine hit, noe som vil gjøre kronen for sterk, sier hun.

Hun peker samtidig på at det er politisk upopulært å be bankene øke kapitalkravet, fordi det vil føre til dyrere lån.

– Men det er det mest målrettede tiltaket mot økt kredittvekst, fastslår hun.

Leser bekymring

Holvik tror en slik anbefaling kommer i løpet av ett år, og viser til at kronekursen allerede styrket seg noe etter torsdagens rentemøte.

– Det er et tegn på at markedet tolker at Norges Bank er litt bekymret over utviklingen. De som sitter i finansmarkedet leser mellom linjene at det kan bli behov for å dempe kredittveksten fremover, sier hun.

– Hva betyr dette for forbrukerne?

– På kort sikt vil rentene forbli lave, og vi vil nok se en periode med litt prisøkning i boligmarkedet. Men på sikt skal boligprisene normalisere seg. Derfor gjelder det å ha litt is i magen. Man må huske på at man skal klare å betjene et boliglån over tid og tåle at både rentene går opp og at prisene på boligene går ned, sier hun.