Fra venstre: Veileder Natasa Nord, NTNU. Renate Ekehaug Aasen, COWI. Mads Mysen, leder i VVS Stiftelsen. (Foto: privat)

Kåret til Norges beste masteroppgave

Renate Ekhaug Aasen jobber til daglig med VVS- og energiprosjekter i COWI. Nå er hennes masteroppgave kåret til landets beste masteroppgave innen fagområdet VVS, energi og miljøteknikk.

Det er VVS-Stiftelsen som står bak prisutdelingen. Masteroppgavene i konkurransen omhandlet ”Energiforsyning og klimatisering av bygninger”. I likhet med de andre aktuelle kandidatene til prisen fikk Aasen karakteren A, men juryen fra VVS- stiftelsen vurderte hennes masterarbeid som det beste.

Renate Ekhaug Aasens masteroppgave handler om reduksjon i energibehov for bygninger via termisk energiflyt og utnyttelse av varmeoverskudd. Oppgaven tar utgangspunkt i helsebygg, nærmere bestemt Akutten- og Hjerte-lunge-senteret på St. Olavs Hospital.

Vurdering og utnyttelse av spillvarme

Rapporten tar for seg egenskaper ved spillvarmen som genereres, planlagt utbygging av anlegget og den økonomiske gevinsten i form av redusert fjernvarme- og fjernkjølingskostnader. Grunnet lite instrumentering av kjølemaskiner og spillvarmeanlegg er det utviklet matematiske modeller og alternative metoder for å beregne energiflyten i systemene.

Måledata er hentet fra SD-anlegg og energiforsyningsanlegg. I tillegg er det utført vann-, trykk- og temperaturmålinger under drift. Metodikk og resultater er delt opp i følgende tre matematiske modeller:

* Varmeeffekt basert på vannmålinger og temperaturlogg

* Varmeeffekt basert på målere forbruksvann

* Varmeeffekt basert på spillvarmekilder

Renate mottok diplom for fjorårets beste masteroppgave og 20 000 kroner på NTNU tirsdag 29. april.

Se hele masteroppgaven her