Helge Gevelt i Rambøll er koordinator for prosjekteringsgruppen.

Statsbygg, Snøhetta og Rambøll lærer av bilindustrien

Statsbygg henter støtte fra bilindustrien, når den nye Kunst- og designhøgskolen i Bergen skal bygges. Og Snøhetta og Rambøll har gått i opplæring hos Porsche Consulting.

Hos Snøhetta er det full aktivitet. I to dager har de involverte fra arkitektkontoret, byggherre Statsbygg og Rambøll, som er rådgivende ingeniør i alle fag, vært samlet.

Felles arbeidsmetodikk

Den nye Kunst- og designhøgskolen i Bergen skal huse mer enn 300 studenter og 100 ansatte og skal bygges på en gammel industritomt ved syd-enden av Store Lungegårdsvann. Her ligger det en industrihall fra 1960, som er en del av Sverre Muncks kranfabrikk.

-Vi har hatt en felles gjennomgang av prosjektet. Vi har arbeidet frem en arbeidsmetodikk, forteller Helge Gevelt i Rambøll, i en pressemelding fra selskapet. Han er koordinator for prosjekteringsgruppen. Om lag 20 rambøllere vil være involvert i prosjektet.

- Vi vil sitte samlokalisert hos Snøhetta tre dager hver fjortende dag.

Smart og kompakt bygg

Byggeprosjektet startet i 2005 da arkitektkontoret Snøhetta vant den internasjonalt utlyste konkurransen. Siden den gang har bygningskonstruksjonen gjennomgått en rekke revisjoner.

-Det har blitt et smart bygg, spesielt med tanke på skolens behov. Bygget er kompakt i sin planløsning og er på mange måter litt industrielt fordi mye av den aktiviteten som foregår i en kunsthøgskole er produksjonsrettet. Vi synes det er utrolig morsomt å jobbe med dette prosjektet, sier arkitekt Astrid Renata Van Veen, som er Snøhettas prosjektleder for Kunsthøgskolen i Bergen.

Flyt med Lean

Dette prosjektet er nybrottsarbeid for både Snøhetta og Rambøll. Byggherre Statsbygg ønsker å benytte Lean i prosessplanlegging, prosjektering og byggingen av bygget.

Filosofien ble hentet til Europa av bl.a. Porsche Consulting, som alle de prosjektinvolverte har vært i opplæring hos.

- Denne filosofien bygger biler på en effektiv måte med flyt i prosessen. Dette er en tankegang som kan overføres til andre bransjer som flyindustrien, produksjon av cruiseskip og byggevirksomhet, sier Helge Gevelt.

Stort forbedringspotensial

Statsbygg har tidligere brukt Lean Construction i bl.a. byggingen av det nye tilbygget til Universitet i Oslo (UiO), Domus Medica, som ligger inntil Rikshospitalet på Gaustad. Og prosjektleder i Statsbygg Hans Thomas Holm understreker at Lean i utgangspunktet ikke er en bilindustri-filosofi, men en allmenngyldig filosofi.

- Det er derimot bilindustrien, ved bl.a. Toyota, som har utviklet dette lengst. Verftsindustrien har også kommet veldig langt med denne typen systematisk forbedrings- og flyt-tenkning. De bygger skip på 17 etasjer og 200.000 kvm på et år. Byggenæringen i Norge har en tommelfingerregel på 10.000 kvm pr. år, sier Holm. Han mener at forbedringspotensialet er veldig stort.

- Man skal bli kontinuerlig flinkere i det man gjør.

Forhindre dobbeltarbeid

I korthet går Lean Construction ut på å få best mulig flyt- og taktbasert produksjon i både prosjektering og bygging. Målet er raskere gjennomføring av prosjektet, bedre kvalitet i prosjektering og utførelse og lavere totale kostnader.

- Vi skal lykkes med framdrift, økonomi og kvalitet. Det er viktig at alle som er involverte er innstilt på å jobbe på en ny måte. Det gjelder alle fra byggherre til arkitekter og rådgivere. Lean har ikke tidligere blitt brukt i utstrakt grad i byggevirksomhet, verken her hjemme eller internasjonalt, sier Gevelt.

Dette synet deler arkitekt Astrid Renata Van Veen:

-Vi må finne vår måte å gjøre dette på og innstillingen til hele gruppen er veldig viktig. Jeg opplever at vi er på god vei. Det er en kontinuerlig prosess og vi lærer noe hele tiden. Et mål er å kutte ned på ventingen. Vi kan ikke sitte på gjerdet og vente på at en faggruppe skal levere enkelt elementer, da skal vi i stedet benytte tiden til å henvende oss til andre aktører i gruppen og hente inn informasjon til parallelle aktiviteter.

Nye tanker i næringen

Det er stor interesse for prosjektet.

- Vi opplever interesse fra Metier, BA2015, RIF og Lean Communications. Det er mange som skriver prosjektoppgave på dette. Jeg opplever at byggebransjen nå er klar for å tenke nytt, sier Gevelt.