Kriminelle på innsiden i offentlig sektor

Kriminelle miljøer har lyktes å infiltrere folk inn i sentrale posisjoner i det offentlige Norge. Det bør gi grunn til stor bekymring.

Byggeindustrien har i flere omganger omtalt den enorme utforingen med at kriminelle nettverk har skaffet seg jobber og posisjoner innen bygg og anlegg. Næringen har virkelig fått kjenne på kroppen hvilke problemer dette fører til, og hvilke utfordringer dette skaper for hele samfunnet.

Mandag var politiet, næringslivet og offentlige etater samlet for å diskutere kriminalitetsutfordringen i bygg og anlegg. NRK melder at Kripos her avslørte at de nå også ser at kriminelle får plassert sine folk i offentlig sektor. Det er rett og slett slik at kriminelle gjenger får inn sine personer i mer eller mindre sentrale posisjoner i offentlige etater, og dermed ligger veien åpen for at de kan tildele goder til sine egne, for eksempel gjennom støtteordninger via NAV.

Dette er selvsagt svært alvorlig. Tidligere har man klart å demme opp for slik virksomhet, men nå er dette begynt å bre om seg i de ulike systemene. Dette kan føre til enorme samfunnsmessige utfordringer, på mange plan. Dette kan selvsagt også være vanskelig å oppdage og stoppe.

Det er høyst sannsynlig at dette har foregått en tid, men om man ikke makter å sette en stopper for dette, vil det nok bare øke i omfang, slik vi har sett den senere tid innen for bygg og anlegg. Med kriminelle plassert i sentrale offentlige posisjoner kan man se for seg flere skremmende scenarier. Dette kan også i høyeste grad påvirke byggenæringen. Det kan skje ved at aktører og virksomheter får rettigheter og støtte de ikke har krav på, og dermed kan forrykke konkurransen i næringen. De kan bli svært vanskelige å konkurrere mot om de mottar offentlig støtte de ikke har krav på. Det kan også tenkes at virksomheter som ikke har rettigheter eller kompetanse til å ta på seg visse prosjekter, kan bli tildelt oppgaver de absolutt ikke skal få.

Arbeidslivskriminaliteten er sammensatt, og brer seg over mange områder. Men at organiserte kriminelle er i ferd med å komme seg inn på mange områder av det norske arbeidslivet er hevet over enhver tvil.

Byggenæringen er hard rammet av kriminelle aktører som ikke har sin plass i verdikjeden. Dette er nå også noe både det offentlige og næringslivets organisasjoner er godt informert om. Dermed er man nå også begynt å sette inn tiltak for å møte utfordringene, og møtet mellom de ulike partene mandag er viktig i denne sammenheng.