Havnestreik i Norge hvis meklingen bryter sammen

Det blir streik ved alle landets havner bortsett fra Mosjøen fra lørdag hvis meklingen mellom Norsk Transportarbeiderforbund og NHO Logistikk og Transport bryter samme

– Vi ser ingen grunn til å spare på kruttet. Det står om eksistensgrunnlaget for havnearbeiderne og deres tariffavtaler, og da må vi ta i bruk de maktmidlene vi har, sier andre nestleder Terje Samuelsen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF).

Det LO-tilknyttede forbundet stiller i ringen hos Riksmekleren torsdag og fredag. Hvis meklingen mellom NTF og motparten NHO Logistikk og Transport bryter sammen når fristen går ut midnatt natt til lørdag, blir det havnestreik.

– Bakgrunnen for at havneoppgjørene går til mekling, er at arbeidsgiverne mener at forbundets tariffavtaler ikke skal gjelde på privat område. De har derfor sagt opp NTFs tariffavtale med Norlines i Tromsø for utløp med den begrunnelse at det er en privat havn. Det er helt utenkelig å gå med på dette, sier Samuelsen.

Han mener at en slik løsning vil kunne åpne for at havneeiere kan leie bort havner til private drivere og påstå at havnene dermed er private, og således kvitte seg med tariffavtaler.

– Dette vet selvsagt arbeidsgiverne er helt umulig for oss å gå med på, så vi hadde ikke annet valg enn å la havneoppgjørene gå til mekling, sier Samuelsen.