Ønsker ikke oppussingsprosjekter

Tidligere var nedslitte hus og leiligheter populære objekter for dem som ønsket seg en rimeligere inngang til boligmarkedet, og for de mest kyndige som ville pusse opp og selge videre med profitt. Nå er disse oppussingsobjektene ikke lenger like hotte.

I en undersøkelse DNB Eiendom har gjennomført kommer det frem at interessen for å kjøpe en bolig med store oppussingsbehov synker. For selv om det selvsagt er noen som ser muligheten i å komme seg inn på boligmarkedet ved å gjøre en stor egeninnsats, er det ikke like mange som før som orker dette.

Det kan være flere årsaker til dette. Den berømmelige tidsklemma kan være en faktor, samt at nordmenn generelt har bedre økonomi enn tidligere. Dessuten viser det seg stadig oftere at proffe aktører er kommet inn på denne delen av markedet og har økonomiske muskler til å sikre seg gode oppussingsobjekter, og ser dette som en god måte å drive forretning på. Om en profesjonell aktør med et godt apparat for å gjennomføre slike jobber viser interesse, blir privathåndverkeren raskt underlegen.

Samfunnsendringene har nok også gjort mye innen dette bildet. Jeg husker godt min far gjorde en stor egeninnsats da han skulle bygge familiens enebolig. Han støpte sålen og murte kjelleretasjen selv. Det ble også lagt ned en stor egeninnsats i innredningsarbeidet, for ikke å snakke om hagen rundt huset. Jeg har ikke noen problemer med å innrømme at det ikke var slik da jeg skulle etablere min første bolig, og slik er det for de fleste i min generasjon, for ikke å snakke om hvordan generasjonen som kommer etter vil ha det. Egeninnsatsdelen synker stadig, noe som også vises igjen i oppussingsobjektene.

I tillegg er det mange som undervurderer jobben det faktisk er med å totalrenovere en bolig. Mange har brent seg både økonomisk, og det har nok også gått med noen ekteskap på veien rundtom.

Det er opplagt også mange som har brent seg ved å få inn folk som ikke kan faget til å gjøre jobben. I prinsippet kan nesten hvem som helst kalle seg håndverker i dag – uansett om de kan faget eller ikke. Og slike jobber er som regel ikke søknadspliktige. Om du leier inn noen som slett ikke klarer å gjøre en god jobb er det ikke tvil om at oppussingsprosjekter kan bli et mareritt. Mange useriøse selskaper gjør jobben halvveis og stikker av. Da sitter du med et kjempeproblem. Denne typen oppussingsjobber er det også mange som helt eller delvis har benyttet svart arbeidskraft til å gjennomføre.

Vi kan håpe at den dalende interessen rundt oppussingsobjektene kan ha en sammenheng med at folk nå er blitt mer skeptiske til å benytte svart arbeidskraft. Om de må bruke seriøse selskaper kan det jo være at gevinsten ved å kjøpe billig ikke blir stå stor som man tidligere så for seg. Fordelen med å bruke seriøse virksomheter er selvsagt at jobben blir skikkelig gjort, som ellers i livet må man som regel betale litt ekstra for kvalitet.

Selv om prisnivået innen oppussingsprosjektene ser ut til å være dalene er det ikke gitt at det forblir slik. Stiger boligprisene enda mer fremover, kan dette bli eneste løsningen for mange å sikre seg et krypinn. Om det skulle komme et generelt ROT-fradrag kan det også være slik interessen for slike objekter får en renessanse.