Ingen tro på renteendring fra Norges Bank

Ekspertene tror ikke på endret rente i mai. Men litt mer positive nøkkeltall enn ventet kan ha brakt en renteøkning noe nærmere, tror Nordea Markets' Erik Bruce.

Små endringer i totalbildet for norsk økonomi gjør at ekspertene tror Norges Bank holder styringsrenten uendret på 1,5 prosent på torsdagens rentemøte.

Banken har tidligere varslet en mulig renteøkning først rundt neste sommer, men Bruce ser nå tegn til at den kan komme noe tidligere.

– Jeg vil tro de ikke varsler noen snarlig renteøkning. Men de kan indikere at den er kommet litt nærmere, fordi vi har fått litt bedre tall fra Norge i det siste, sier han.

Nordea Markets' sjefanalytiker viser til noe bedre tall enn fryktet for detaljomsetningen, at arbeidsledigheten har holdt seg lav, at bankene har satt ned utlånsrentene noe og at boligprisene igjen går litt opp.

Ingen dramatikk

Heller ikke de øvrige bankanalytikerne og økonomene NTB har vært i kontakt med, tror på noen renteendring på Norges Banks mai-møte.

– Jeg regner med at Norges Bank holder renten uendret i tråd med rentebanen fra mars-møtet, sier professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

– Det har vært mindre endringer som trekker i ulik retning, men ingen viktige forhold som taler for renteendring. Noen banker har varslet lavere boliglånsrenter, og det taler imot en reduksjon i styringsrenten, legger han til.

Også professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole tror renten blir holdt på stedet hvil, fordi situasjonen er lite endret den siste tiden.

– I tillegg signaliserte Norges Bank sist at renten sannsynligvis kom til å ligge uendret en god tid fremover. Jeg kan ikke se at det har skjedd noe som er såpass dramatisk at det er grunn til å endre renten nå, fremholder han.

Ulike retninger

Også seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror styringsrenten forblir uendret og peker på at den siste tidens utviklingstrekk har dratt i litt ulike retninger. På den ene siden har nøkkeltallene vært som ventet eller litt på den positive siden, samtidig med at utlånsrentene er satt noe ned.

– Normalt skal det kompenseres med at styringsrenten økes. Men Norges Bank ser også på bankenes marginer. Hvis de går ned, vil Norges Bank reagere. Men når nå også innskuddsrentene går ned slik at marginene holdes omtrent uendret, er det mindre opplagt at Norges Bank vil respondere på dette. Dessuten er ikke endringen så stor at det vil forsvare noen renteøkning fra Norges Bank, sier han.

Aamdal peker på at de argumentene som finnes for rentekutt og renteøkning, i stor grad utjevner hverandre. Det har ikke skjedd noen overraskelser den siste tiden som skulle tilsi en endring av styringsrenten nå, mener han.

Norges Bank kommer først i juni med sine neste renteprognose, hvor banken vurderer utviklingen litt lenger fram.