Siv Jensen, partileder i Fremskrittspartiet, under FrP sitt landsmøte på Gardermoen fredag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Staten skal betale mer av bom-regningen

Regjeringen vil at staten skal slå sammen bomselskaper og betale rentene. Det skal sikre

– Dette er et betydelig gjennomslag for oss, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til NTB.

Løsningen ble lansert av Frp-leder Siv Jensen i fredagens landsmøtetale, men hun fikk ikke akkurat stående applaus. Solvik-Olsen erkjenner at mange av delegatene helst hadde sett at alle bompengestasjoner ble nedlagt.

– Også jeg er fortsatt motstander av bompenger, men jeg håper denne løsningen inspirerer og motiverer våre tillitsvalgte og velgere og bidrar til å vise at Frp utgjør en forskjell i regjering, sier han.

Rentekompensasjon

Konkret går regjeringen inn for en rentekompensasjonsordning for veistrekninger hvor det betales bompenger. På spørsmål om hvem som skal betale rentene regjeringen nå skal kompensere, svarer Solvik-Olsen at dette vil bli finansiert over statsbudsjettet.

– Målet er at mer av bilistenes penger skal betale selve veien. Mer til asfalt, mindre til renter, sa Jensen i sin landsmøtetale.

Hun la til at selve ordningen ennå ikke er endelig utformet, men at regjeringen allerede nå regner takstene for framtidige prosjekter ut ifra at bilistene skal spares for finansieringskostnader, som hun uttrykte det.

Regjeringen akter også å slå sammen flere av dagens bomselskaper og på denne måten oppnå lavere lånekostnader, lavere administrasjonskostnader og bedre innkjøpsavtaler.

– Noen steder kan satsene bli lavere, andre steder kan innkrevingsperioden bli kortere, sa hun. Utvidet nedbetalingstid utover 15 år er også en løsning regjeringen jobber med.

Ap-angrep

Bompengeløsningen var den eneste reelle nyheten i Siv Jensens landsmøtetale, som partilederen ellers brukte til å trekke de historiske linjene tilbake til 1973 og dannelsen av Anders Langes parti.

– I 41 år har vi kjempet for en enklere hverdag for folk flest. Vi har stått på den lille manns side i en lang reise for å komme dit vi er i dag, på et landsmøte hvor vi for første gang er samlet som et regjeringsparti, sa Jensen.

Hun slo fast at Frp i tiår etter tiår har blitt ledd ut og betraktet som ugress av forståsegpåere, pressefolk og andre partier.

– Vi har vist at det umulige er mulig og har gjort alle spådommer til skamme, sa Jensen.

I talen kom Frp-lederen og finansministeren også med en rekke stikk mot erkerival Arbeiderpartiet og dets «stivbeinte A4-løsninger».

– Fra Ap ble stiftet i 1887 til de kom i regjering for første gang, tok det 41 år. Frp kom i regjering etter 40. Gratulerer med at dere allerede har slått Arbeiderpartiet, sa Jensen og fortsatte:

– Den første regjeringen Ap dannet, satt i 18 dager. Vi sitter fortsatt, et halvt år etter at vi tiltrådte.

Støre-refs

Mannen som etter alt å dømme overtar som leder av Arbeiderpartiet om få uker, Jonas Gahr Støre, fikk også sitt pass påskrevet. Hans kontante avvisning av et mulig asyl-samarbeid med Frp fikk ikke gå upåaktet hen.

– Nå viser han sitt sanne ansikt nok en gang. Arbeiderpartiet vil ikke gjøre noe med asylpolitikken, slo hun fast.

Jensen gikk også i rette med LO-leder Gerd Kristiansen som brukte 1. mai til å snakke om arbeiderbevegelsens frihetsbegrep.

– Hvem er det LO-lederen mener skal ha frihet, hvis det ikke er enkeltmenneskene som skal ha frihet? Er det LO, Ap, systemene og strukturene? spør Jensen. Hun mener personlig frihet fremstilles som et problem.

– Når ble det slik? Var det kanskje da det ble viktigere å sitte i Aps sentralstyre enn å ivareta arbeidernes og medlemmenes interesser? spør Jensen og sikter til at LO-lederen ønsker seg en plass i Arbeiderpartiets sentralstyre.