Gøy på landet og grønt i byen

StedOslo, Norge
ArrangørNAL
Fra13.05.2014
Til13.05.2014
TidspunktTirsdag kl 8.30 - 16.00

Urbant landbruk. Kortreist mat. Fellesskap. Hvilke kvaliteter kan byen hente fra bygda og hva kan bygda hente fra byen? Vi ser nærmere på hvordan de nye grønne idealene kan berike våre bygde omgivelser.

På dette kurset får vi lære om nye grønne og urbane trender innen by og bygdeutvikling og om hvordan rolledelingen mellom by og bygd kan være i fremtiden.

Det blir sagt at nordmenn har fått en større dragning mot det urbane i de siste årene. Vi ønsker mer byliv, mer av kafeer og kulturtilbud selv om vi bor på landet. Det som trekker er ikke bare kafeene men også felleskapet og det sosiale. I tillegg er nærhet til servicefunksjoner viktig. Disse behovene faller bra sammen med nødvendigheten av å verne om matjorda. Hvordan kan bygdene organisere seg for å skape et godt miljø for de som skal dyrke mat og ivareta natur og kulturlandskap?

Et viktig spørsmål blir derfor hvordan det kan bli attraktivt for moderne mennesker å leve på landsbygda, bruke naturen og dyrke jorda og hvilke krav det vil stille til et bygdesentrum.

Men mat kan også dyrkes I byene. Det kan ha stor betydning for livskvaliteten til mange byboere samtidig som det kan øke matproduksjonen og redusere det samlede transportarbeidet. Hvilken rolle kan urbant landbruk spille, og hvordan kan bønder rundt byene bidra både med kortreist mat samtidig som byboerne kan få kontakt med natur og jordbruk? Hvordan kan arkitekturen åpne for muligheter til å dyrke egen mat selv om det bygges tett?

Hvordan kan det oppnås et bærekraftig samspill mellom byene, bygdesentrene og det desentraliserte landbruket slik at alle utvikler sine særegne kvaliteter?

Program og påmelding