Statsminister Erna Solberg (H) sammen med LO-leder Gerd Kristiansen og Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

NHO ber om tiltak mot sosial dumping

Næringslivets Hovedorganisasjon ber regjeringen komme med tiltak mot sosial dumping og arbeidskriminalitet.

NHO følger dermed etter LO som før påske sendte regjeringen et brev med sju forslag til tiltak. Etter påske inviterte statsminister Erna Solberg både LO og NHO til et møte for å drøfte spørsmålet.

– Useriøse aktører er en trussel mot de seriøse, sier NHO-direktør Svein Oppegaard til Klassekampen.

– Det er bred enighet om at det er behov for å ta tak i de delene av arbeidslivet der useriøsitet er hyppigst, sier Oppegaard som er direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

Selv om LO mener problemet med sosial dumping og arbeidskriminalitet er omfattende, presiserer Oppegaard at norsk arbeidsliv for det meste følger reglene.

– Økokrim og Kripos har blinket ut noen bransjer der omfanget av sosial dumping er tydeligst: Renhold, bilvask, transport, bygg og uteliv er blant dem. Vår kommentar til statsministeren er at her kan vi bidra til at noe blir gjort, sier han.

NHO ser blant annet for seg selektive tiltak mot enkeltbransjer og er enig med LO om at sterkere lut må til for å ta konkursryttere. NHO åpner nå for å vurdere allmenngjøring av tariffavtaler, noe som har vært et sentralt virkemiddel for LO i kampen mot sosial dumping.